(VIDEO) ŠOK! UBILI SU BIN LADENA, A ŠALJU IH NA KIMA: Sumanuti plan likvidacije severnokorejskog lidera osuđen na propast!
Foto: Profimedia

nije diplomatski

(VIDEO) ŠOK! UBILI SU BIN LADENA, A ŠALJU IH NA KIMA: Sumanuti plan likvidacije severnokorejskog lidera osuđen na propast!

Planeta -

S obzirom na to da u skorije vreme nije realno očekivati da će neukrotivi lider Severne Koreje Kim Džong-un pristati da sedne za pregovarački sto, a da su SAD potpuno svesne da bi preventivni napad ili invazija na Severnu Koreju bili krajnje rizični i doveli bi do milionskih žrtava, u Vašingtonu i Seulu detaljno se razrađuju tri nova scenarija: ubistvo severnokorejskog diktatora, razmeštanje američkog nuklearnog oružja u Južnoj Koreji i ubacivanje komandosa u Severnu Koreju koji bi izvodili sabotaže na nuklearnoj infrastrukturi.

Sve to je predsedniku Donaldu Trampu predložilo Veće za nacionalnu bezbednost. Američki i južnokorejski vojni analitičari saglasni su da bi ipak najefikasnija bila likvidacija Kim Džong-una i najviših vojnih, partijskih i državnih funkcionera zaduženih za razvoj nuklearnog programa i balističkih raketa. Na taj način država bi bila obezglavljena i to bi bila prilika narodu da se digne na ustanak i svrgne sa vlasti bezobzirnu diktaturu.

Američka TV NBC došla je do tih poverljivih informacija preko visokih obavještajnih vojnih službenika. Američke specijalne jedinice uvežbavaju Južnokoreance kako da ubiju Kim-a. Zbog toga je Pentagon poslao u Južnu Koreju elitnu jedinicu Mornaričke Foke - Tim Šest koja je svojevremeno likvidirala u Pakistanu vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena. Ta jedinica, između ostalog uvežbava južnokorejske komandose kako da otmu ili ubiju Kim Džong-una i njegove najbliže saradnike.

Song Jung-moo, ministar odbrane Južne Koreje, priznao je u parlamentu kako će specijalne jedinice Spartan 3000 biti spremne za delovanje već do 1. decembra. Jedinica je ključna za realizaciju plana nazvanu “Korejska masovna kazna i odmazda” kojoj je cilj eliminiracija Kim Džong-una. Već je razrađena taktika podele Pjongjanga na nekoliko okruga kako bi se potom uništio svaki za koga se veruje da se u njemu skriva Kim Džong-un. Profesor Erik Gomez, analitičar za vojna pitanja na američkom institutu Kejto, vrlo je međutim sumnjičav u uspeh takve misije.

"Trebalo bi najprije tačno utvrditi mesto gde se nalazi Kim Džong-un i onda odmah delovati kako ne bi mogao da promeni lokaciju. Ali nedavno se otkrilo da se Kim, kako bi sakrio svoje kretanje, vozi u automobilima koji pripadaju nekolicini partijskih i državnih službenika. Ne treba zaboraviti da SAD nisu uspele da ubiju ni bivšeg predsednika Iraka Sadama Huseina, a nekmoli će Kima. Stoga postoji velika verovatnoća da će takav pokušaj likvidacije propasti jer američki i južnokorejski obaveštajci nikada nisu uspeli da prodru među srednje, a kamoli među više severnokorejske političke i vojne strukture. Takođe, potpuno je pogrešna pretpostavka da će se severnokorejska vojska raspasti ako Kim bude ubijen.”

Uz otmice i likvidiranje severnokorejskih funkcionera, zadatak specijalaca Spartan 3000 je da neutrališu vojne sisteme komandovanja i usklađeno delovanje protiv najvažnijih nuklearnih postrojenja u Severnoj Koreji. Nije to međutim prvi puta da se Seul zanosi idejom kako može uništiti vladajuće jezgro Severne Koreje. Umesto Kima, južnokorejski specijalci ubili su svoje instruktore. Nakon što su krajem šezdesetih godina severnokorejski komandosi napali predsedničku palatu u Seulu, Južna Koreja odlučila je da uzvrati istom mjerom.

Mobilisirali su najokorelije ubice i kriminalce, od kojih su zbog toga mnogi pušteni iz zatvora, te su ih obučili kako da se ušunjaju u Pjongjang i likvidiraju Kim ll-Džonga, oca današnjeg vlastodršca. Ali, nakon što je procijenjeno da takva misija nema nikakvih šansi na uspeh, od nje se odustalo što dovelo do pobune dobro uvežbane rpbojaške jedinice. Umjesto Kim Il-jonga, ubili su svoje vojne instruktore, upali su u Seul te tamo napravili pravi mali dar-mar.

Tu zastrašujuću epizodu vlade u Seulu decenjama su držali u tajnosti, ali, nakon što su sada odlučili ponovno da uvežbavaju atentat na Kima, otkrilo se kako je završila prva takva misija. S obzirom da nije baš uobičajeno da jedna vlada najavljuje kako će da ubije šefa druge države, nema sumnje da vest o pripremama za atentat na Kim Jong-una ima za cilj zastrašivanje i jačanje psihološkog pritiska na Pjongjang.

Eksperti za tajno ratovanje najavljuju da bi takve elitne jedinice, uz pomoć helikoptera i transportnih aviona, mogle upadati na teritoriji Severne Koreje i tamo izvoditi razne diverzije.

Kurir.rs/Telegram.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track