MERKELOVA DOBILA PRVI UDARAC POSLE IZBORA: Najveći koalicioni partner je napušta, a ultra desničari ušli u parlament
Foto: EPA

nisu još ni glasove prebrojali

MERKELOVA DOBILA PRVI UDARAC POSLE IZBORA: Najveći koalicioni partner je napušta, a ultra desničari ušli u parlament

Planeta -

Nemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promeniti zemlju".

"Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

AfD se našla iza Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova i Socijaldemokratske stranke Martina Šulca, koja je osvojila 20 do 21 odsto glasova.

Nemačka Socijaldemokratska partija objavila je da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživela istorijski poraz.

"Dobili smo jasan mandat od birača da idemo u opoziciju", rekla je jedna od zvaničnica stranke Manuela Švezig, za televiziju ZDF, prenosi AFP.

"Za nas se velika koalicija (sa konzervativcima) završava danas", rekla je ona. U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili Merkelkina Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hriščansko-socijalna unija CDU/CSU sa Socijaldemokratama (SPD) na čijem čelu je Martin Šulc.

Sem AfD prvi put u parlament ulaze i Liberali FDP koji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Levica sa 9 odsto.

Dojče vele navodi da ukoliko SPD bude u opoziciji jedina mogućnost koja ostaje je takozvana Jamajka koalicija demohrišćana, Liberala i Zelenih, kakva još nije postojala na saveznom nivou.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! EKSKLUZIVNO! Otac srpskog ministra policije trguje oružjem?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track