IZ BERLINA PORUČUJU: Zagovornici katalonske nezavisnosti da se vrate na dijalog
Foto: EPA, Foto: EPA

POSLE REFERENDUMA

IZ BERLINA PORUČUJU: Zagovornici katalonske nezavisnosti da se vrate na dijalog

Planeta -

Pitanje poštovanja ustava i teritorijalne nezavisnosti je veoma važno za jednu državu, izjavio je evropski parlamentarac Manfred Veber, koji ne osuđuje akciju policije u Kataloniji tokom održavanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

"Veoma smo zabrinuti zbog dešavanja u Kataloniji. Svakog su šokirale slike koju su mogle da se vide u medijima. Ali jasno moram da kažem da je osnovni temelj Evropske unije vladavina prava i poštovanje ustave jedne zemlje", rekao je Vebar u intervju za Dojče vele.

Ukoliko, kaže, masovne demonstracija zaista budu vodile ka promeni ustava to bi bio kraj vladavine prava u Evropskoj uniji.

Zato, smatra, sada svako mora biti spreman da pristupi dijalogu, da se staloži i pronađe rešenje za pitanja koja su otvorena.

Upitan da li veruje da je Marijano Rahoj pametno postupio, Veber kaže da su u ovom slučaju akciju policije omogućili sudovi, nezavisne sudije, koje su policiji naložile da preduzme neophodne korake.

"O tome se radi: poštujte zakon! Od zagovornika nezavisnosti u Kataloniji zahtevam da se vrate za pregovarački sto i da poštuju pravnu državu. Nacionalizam i separatizam nisu bili dobar pristup prethodnih decenija u Evropi. Bolje bi bilo da Evropa bude jedinstvena i da nacionalne države budu jedna celina", naveo je.

Upitan da li bi sada EU trebalo da nastupi kao neka vrsta posrednika, Vebar kaže da je to u rukama španske vlade.

"Pitanje poštovanja ustava i teritorijalne nezavisnosti je veoma važno za jednu državu. Mi kao Evropljani moramo da imamo poverenje u špansku vladu. Još jednom jasno moramo da stavimo do znanja da napuštanje Španije istovremeno znači i izlazak iz Evropske unije. Vlada u Barseloni mora dobro da razmisli o tome", poručio je Vebar, član Hrišćansko-socijalne unije (CSU), frakcije kojoj pripada i španska Narodna partija premijera Rahoja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track