LIDER KATALONIJE: Već se osećam kao predsednik slobodne države
Foto: Ptofimedia

Nezavisnost uspela?

LIDER KATALONIJE: Već se osećam kao predsednik slobodne države

Planeta -

Katalonski lider Karles Puđdemon kaže da se već oseća kao predsednik slobodne države, nakon što su se građani Katalonije na referendumu izjasnili za nezavisnost.

"Već se osećam kao predsednik slobodne države u kojoj su milioni ljudi doneli važnu odluku", rekao je Pućdemon u intervjuu nemačkom "Bildu", preneo je Rojters.

Separatističke katalonske partije Savez "Zajedno za DA" i radikalna levičarska stranka CUP zatražile su ranije danas od parlamenta da za ponedeljak zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo, a možda i proglasila nezavisnost ovog regiona od Španije, objavio je danas list Vangardia. Katalonski lider Karles Puđdemon izjavio je sinoć za BBC da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, te da će vlada "delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje".

Takođe je dodao da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu. O tome kada će se održati sednica parlamenta o rezultatima zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije danas će na sastanku odlučiti predsedništvo parlamenta. Na toj sednici parlament bi mogao da proglasi nezavisnost, navodi Rojters. S obzirom da je referendum prema španskim zakonima, neustavan, proglašenje nezavisnosti neće imati nikakve pravne posledice i malo je verovatno da će biti priznat u međunarodnim okvirima. Katalonski lider Karles Puđdemon obratiće se javnosti večeras u 21 sat, rekao je izvor iz vladine kancelarije, prenosi Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track