RUSIJA: Amerika je glavna prepreka za razbijanje Islamske države
Foto: Reuters

Kontroverzna izjava

RUSIJA: Amerika je glavna prepreka za razbijanje Islamske države

Planeta -

Borci DAEŠ-a izveli su niz napada na sirijske trupe iz zone „američke vojne misije“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, 28. septembra je odred militanata pokušao da zauzme visoravan oko grada Karjatejna. Pritom su teroristi zaobišli skrivene položaje vladinih snaga, posedujući njihove tačne koordinate. Koordinate su mogli da dobiju samo uz pomoć vazdušnog izviđanja, čiji su podaci „pažljivo predati“ za sabotažu.

„Navedene napade terorista objedinjuje jedno - svi su izvršeni u zoni od 50 kilometara oko naselja El Tanf na sirijsko-jordanskoj granici, istoj onoj na kojoj se nalazi ’američka vojna misija‘ i gde bukvalno na puškomet Amerikanci nisu dozvoljavali jedinicama sirijskih trupa koje su pratile teroriste da se približe“, dodao je Konašenkov.

Sirijska vojska morala je da uloži ozbiljne napore da bi neutralisala mobilne grupe terorista na auto-putu Palmira - Dejr el Zor i oslobodi naselja koja su okupirali teroristi.

Ministarstvo odbrane je upozorilo SAD da ukoliko one smatraju slučajnim nedavne napade terorističke grupe DAEŠ, onda Rusija može da uništi sve te „slučajnosti“ u zoni Sirije pod njihovom kontrolom.

„Ukoliko Amerikanci smatraju ovakve operacije kao nepredviđene ’slučajnosti‘, ruske vazduhoplovne snage u Siriji su spremne da započnu potpuno uništavanje svih takvih ’slučajnosti‘ u zoni pod njihovom kontrolom“, istakao je Konašenkov.

Portparol Ministarstva odbrane je naveo da glavna prepreka za razbijanje terorista u Siriji nije njihova borbena sposobnost, već podrška SAD.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track