KATALONSKI MINISTAR: Održaćemo sednicu parlamenta u ponedeljak uprkos svemu
Foto: Reuters

DEBATE ĆE BITI

KATALONSKI MINISTAR: Održaćemo sednicu parlamenta u ponedeljak uprkos svemu

Planeta -

Parlament Katalonije održaće sednicu u ponedeljak, 9. oktobra, uprkos pravnim merama koje se preduzimaju protiv osoba koja se zalažu za nezavisnost ovog španskog regiona, rekao je danas katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva.

On je istakao da će parlament doneti odluku o nezavisnosti.

Ustavni sud Španije juče je suspendovao sednicu katalonskog parlamenta koja je zakazana za 9. oktobar. Sednica je zakazana posle održavanja referenduma na kojem je većina izašlih birača podržala osamostaljenje.

"Parlament će se sastati, vodiće se debata. Debate će biti i to je važno", rekao je Romeva odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi u ponedeljak.

Španski nacionalni sud tokom dana će ispitati dvojicu visokih oficira katalonske regionalne policije i lidere dve građanske grupe koje se zalažu za nezavisnost povodom navoda o pobuni.

foto: EPA

Oni će odgovarati na pitanja o ulozi koju su imali u demonstracijama u Barseloni 20. i 21. septembra, kada je španska policija uhapsile nekoliko zvaničnika katalonske uprave i izvršila racije u pokušaju da spreči održavanje referenduma 1. oktobra.

Španske vlasti tvrde da su demonstracije ometale policijsku akciju i da je referendum bio nelegalan.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja