TUKU IH I HUŠKAJU PSE NA NJIH: Policija zemalja EU brutalna prema izbeglicama koje dolaze iz Srbije, najviše biju Bugari i Mađari!
Foto: Dado Đilas, Foto: Dado Đilas

NAJUGROŽENIA DECA

TUKU IH I HUŠKAJU PSE NA NJIH: Policija zemalja EU brutalna prema izbeglicama koje dolaze iz Srbije, najviše biju Bugari i Mađari!

Planeta -

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" upozorila je na sve veće nasilje koje izbeglice, naročito deca i mladi ljudi, trpe od graničnih policija zemalja Evropske unije, pre svega policija Mađarske, Bugarske i Hrvatske, prilikom pokušaja da pređu granicu Srbije.

U izveštaju pod naslovom "Igre nasilja" (Games of violence) navedeni su detalji iz medicinskih izveštaja i iz i svedočenja mladih pacijenata o nasilju.

"Za decu i mlade koji pokušavaju da napuste Srbiju nasilje je konstanta a uglavnom ga sprovode granične policije zemalja članica Evropske unije. Više od godinu dana naši doktori i sestre slušaju jedno te isto - priču o nasilju u kojoj su mladi ljudi prebijani, ponižavani i napadani psima u očajničkom pokušaju da nastave svoj put (ka EU)", rekao je šef Misije organizacije "Lekari bez granica" u Srbiji Stefan Moasen.

On je dodao da je u prvih šest meseci čak 92 odsto dece i tinejdžera koji su posetili kliniku "Lekara bez granica" svedočilo o fizičkom nasilju pograničnih policija zemalja EU, pre svih bugarskih, mađarskih i hrvatskih.

Gotovo polovina sve dece kao vinovnike tog nasilja imenovala je bugarsku policiju, dok je u tom periodu tim medicinskih radnika te organizacije u mobilnoj klinici u Beogradu dokumentovao 62 incidenta namernog nasilja na granici sa Mađarskom i 24 na granici sa Hrvatskom.

Većina tih svedočenja svodi se na to da su se granične policije tih zemalja ponašale na isti način, odnosno da su ih tukli, huškali pse na njih i da su ih prskali suzavcem, što ukazuje da u poslednje dve godine postoji sistematično nasilje koje se sprovodi protiv izbeglica koje pokušavaju da pređu u EU.

"Sramota je da zemlje EU koriste nasilje da bi sprečili decu i i mlade ljude da zatraže azil na teritoriji Unije. Na taj način oni čine veliku štetu, i fizičku i psihičku, a te ljude čine ranjivim i guraju ih direktno u ruke krijumčara, protiv kojih i Unija i zemlje članice tvrde da se bore", rekao je Moasen.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantni obrt u istrazi ubistva Jelene Marjanović! Otkriven ključni svedok?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track