OTKRIVENE KRALJEVSKE TAJNE: Kuvar princeze Dajane progovorio o dvorskim porocima i navikama!
Foto: Printscreen Facebook

zakuvao im

OTKRIVENE KRALJEVSKE TAJNE: Kuvar princeze Dajane progovorio o dvorskim porocima i navikama!

Planeta -

Daren Makgrejdi, bivši lični kuvar pokojne Ledi Di otkrio je da kraljica Elizabeta II voli da popije

Makgrejdi je nabrojao šta sve kraljica ulije u sebe tokom dana. Počne s čašicom džina, zatim za ručak popije čašu vina, a obrok zaokruži martinijem, da bi uveče dan završila čašom šampanjca.

On je otkrio i kakvi su običaji kad se kraljevska porodica nađe za stolom. Doduše, navike se razlikuju kad odu u svoju škotsku rezidenciju - dvorac Balmoral - na odmor, od onih koje se poštuju kad su u Bakingemskoj palati.

Kraljica Majka uvek je kasnila na večeru, tako da su joj uvek lagali oko termina obroka. Kad bi kraljica Majka boravila u Balmoralu večera je počinjala u 20 i 30, a njoj bi rekli da je to u 20 i 15. Drugima bi rekli da je to u 20 i 30, jer se već unapred znalo da će ona kasniti tačno 15 minuta.

Svi moraju da budu elegantno odeveni. To su poštovali svi osim princa Filipa, koji je to ponekad tvrdoglavo odbijao. Jednom su čak mislili da je baštovan. Žene oblače toalete, a muškarci odela i kravate. Jede se iz najfinijeg porcelanskog posuđa. Posle večere obavezno bi oko stola išao gajdaš u nošnji i svirao.

Kraljičin zalogaj je uvek zadnji. Kad kraljica pojede poslednji zalogaj hrane, svi za stolom moraju da prestanu da jedu, bez obzira koliko im je ostalo hrane u tanjiru.

foto: printscreen express.co.uk

Filip nije imao razumevanja za organsku hranu koju je konzumirao Čarls.

"Jednom me Filip pitao 'O, jel korpa s povrćem iz Harodsa?' 'Ne', vaše veličanstvo' rekao sam, 'To je korpa koju je vaš sin, princ od Velsa doneo sa sobom'. Zabezeknuto me gledao pa sam otvorio korpu i rekao: 'Pogledajte, sve je organsko.' S gađenjem je okrenuo glavu na drugu stranu i promrmljao.'Ma, prokleto organsko!'.

Međutim obožavao je porodično roštiljanje u Balmoralu i voleo je da priprema roštilj. Dolazio bi u kuhinju i raspitivao se šta ima od namirnica koje bi mogli da stavimo na roštilj. Imamo li svežeg lososa, je li ga neko upecao? Kraljica bi s princezom Margaretom otišla da bere jagode, koje bi jeli za večeru.

Ona je obožavala posude za vakuumiranje hrane. Neverovatno ali istinito. Poznato je da je jela zlatnim priborom optočenim dijamantima, ali je jako volela plastične posude za vakuumiranje hrane, jednog poznatog proizvođača.

foto: Profimedia

Princeza Dajana vodila je decu u Mekdonalds. Došla bi i rekla - otkazujemo ručak za dečake, vodim ih u Mek. Zapravo, Hari i Vilijam su se veselili igračkama koje su dobijali u restoranu. Obožavali su i picu, kao i još neku brzu hranu.

Ledi Di pridržavala se stroge dijete. Bila je izričita po pitanju dve stvari, u hrani nije smelo da bude masnoće, niti je na ta tanjiru smelo da bude crveno meso. Jedan dan mi je došla i rekla: Pobrini se za masnoću, a ja ću za ugljene hidrate i teretanu'. Naime, dok je bila u Bakingemskoj palati, nitko nije imao pojma da ima bulimiju. Tek kad je to sama priznala, svi su sabrali dva i dva.

Počela je zdravo da se hrani, a najviše je volela punjene paprike i punjene patlidžane, a obožavala je ribu. Morao sam na tanjiru da 'zakamufliram' njen obrok da svi za stolom misle kako i ona jede isto što i oni.

foto: Printscreen Express.hr

Kraljica Elizabeta II uvek jede jelo po narudžbi. Kao da je u avionu u prvoj klasi. Uvek bismo joj napravili jelovnik i ponudili nekoliko jela. Poslali bi jelovnik u njenu sobu, a ona bi ga vratila u kuhinju i zaokružila jelo koje taj dan želi da jede. Te jelovnike bismo joj slali tri dana unapred, a ona bi se toga držala kao svetog pisma.

Jedino pravilo za kraljicu Elizabetu II je da u hrani nikad ne sme da bude belog luka. Mrzi njegov ukus i miris.

Princ Filip voli da proba šta jede osoblje. Znao bi da dođe u kuhinju i raspitiuje se o hrani koju smo pripremili za nas. Jednom sam narezao jagnjeće meso, a on me pitao da li može da proba?' Naravno da sam mu izabrao veće komade mesa, a on ih je jeo prstima i uživao. Nešto je ostalo i za nas.

foto: Foto: wordpress.com

I komunikacija je imala svoj red, pa tako na večernjim zabavama, kraljica uvek započinje razgovor s osobom koja joj sedi zdesna. U "sledećem krugu" razgovor prebacuje na osobu koja joj se nalazi sleva.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track