RAHOJ U PARLAMENTU: Ne prihvatamo ni posredovanje, ni pregovore sa katalonskim vlastima!
Foto: Reuters

KRIZA U ŠPANIJI

RAHOJ U PARLAMENTU: Ne prihvatamo ni posredovanje, ni pregovore sa katalonskim vlastima!

Planeta -

Premijer Španije, Marijano Rahoj, obratio se članovima Nacionalnog Kongresu Katalonije u jeku tenzija između Madrida i Barselone. Na kraju govora svi prisutni su ga pozdravili glasnim aplauzom, nakon čega su se Kongresu obratili i predstavnici partija.

Rahoj je odbacio mogućnost pregovora sa katalonskim vlastima o rešenju krize i pozvao na poštovanje španskih zakona, navodeći da "nije moguće posredovanje izmedju demokratskih zakona i neposlušnosti i nezakonitosti".

"Želimo da građani Katalonije ponovo žive normalno. Naša demokratija proživljava najgoru krizu u novijoj istoriji. Ovo je više od razmirice", rekao je Rahoj.

"1. oktobra parlament Katalonije je održao nelegalan referendum, što je bio odraz politike podela. Nikakav rezultat ovog referenduma ne može se iskoristi kao sredstvo za proglašenje nezavisnosti. Farsa ilegalnog i prevarantskog referenduma ne može da služi legitimisanju nezavisnosti Katalonije", rekao je.

Ustavni sud i mnogi akti sprečavaju održavanje takvog referenduma, objasnio je.

foto: Printscreen

"Nema nikakvih naznaka da je ovaj referendum održan na legalan način. Pravila igre su promenjena 1. oktobra. Glasajte koliko hoćete i koliko god puta hoćete. Ne brinite o rezultatima jer su oni već unapred pripremljeni. Nije ni čudo što su se pojedine glasačke kutije pojavljivale pune", rekao je Rahoj psole čega je dobio aplauz i dodao:"Predsednik je proglasio pobedu i pre nego što su saopšteni rezultati, tako da nema govora da su oni validni i zvanični".

Nezavisnost nije bajka, ne donosi mir i sada svi znaju da to nosi visoku cenu, podvukao je.

Premijer se osvrnuo i na ponašanje policije tokom održavanja referenduma rekavši da su pripadnici Gardije Sivil postupali u skladu sa uputstvima.

Rahoj kaže da je naneta šteta mnogim Kataloncima, iako Katalonija nikada nije imala više autonomije.

"Ekstremizam uništava sve što je prethodno postignuto kroz istoriju“, rekao je Rahoj.

"Španija se neće raspasti. Svi smo obavezni da branimo legitimnost i demokratiju države“, napomenuo je on dodajući da je Španija ponosna na sve što je Katalonija postigla u istoriji.

"Možemo razgovarati o promeni Ustava, ništa ne mora da bude večno, spremni smo za dijalog. Ustav može biti izmenjen, ali samo po zakonu", rekao je.

Španski premijer je govor završio rečima da je vreme da se ova kriza završi sa spokojem, oprezom i konačnim ciljem ponovnog uspostavljanja suživota.

Kurir.rs

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track