(VIDEO) NEMCI UPOREDILI RUSKE I AMERIČKE RAKETE: Evo koje su šanse Patriota protiv S-400!
Foto: AP

objektivno

(VIDEO) NEMCI UPOREDILI RUSKE I AMERIČKE RAKETE: Evo koje su šanse Patriota protiv S-400!

Planeta -

Zahtevi za ruskim protivvazdušnim raketnim kompleksima S-400 "Trijumf" su toliko brojni da čak i predstavnik kompanije proizvođača "koketljivo" izjavljuje: "Mogućnosti proizvodnje tih sistema nisu neograničene“, piše nemački list "Zidojče cajtung".

Nemački list podseća da je pre pola godine objavljeno saopštenje o prodaji S-400 Kini. Pre toga se Rusija o isporukama sistema dogovorila sa Indijom, "koja se naoružava". Prošle nedelje zaključena su još dva velika ugovora: sa Turskom i Saudijskom Arabijom.

Prema rečima savetnika ruskog predsednika Vladimira Kožina, za kupovinu ruskih protivvazdušnih raketnih sistema formiran je čitav red — interesovanje pokazuju u Jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku i u nekim drugim državama.

Autor članka objašnjava zašto je ugovor koristan za Tursku. Kao država-članica NATO-a, ona demonstrativno daje na znanje da odbija američku vojnu pomoć.

Ipak, taj "akt političkog nerazumevanja“ bez vojne superiornosti ruskih sistema ne bi imao smisla, naglašavaju u "Zidojče cajtung".

"Modernizovani mobilni sistem S-400, faktički cela grupa lansirnih sistema, smatra se veoma efikasnim, jer može da presreće i automatski napada najrazličitije ciljeve: lovce, izviđačke avione koji visoko lete, kao što su ’avaksi‘, balističke rakete, krstareće rakete, dronove, čak i nevidljive bombardere", piše autor.

"Taj sistem je dokazao svoju superiornost nad ostalim sistemima, to je zaista najbolji sistem među postojećim PVO sistemima“, citira nemački list Dmitrija Šugajeva, direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Ekspert za naoružanje, bivši pukovnik Volfgang Rihter smatra da je ruski sistem S-400 "najbolja roba na međunarodnom tržištu".

"Ti sistemi su sigurno bolji od američkih sistema ’Patriot‘ koji postoje u Nemačkoj. I manje koštaju“, konstatovao je on.

Za Rusiju su nedavni veliki ugovori takođe veoma važni. Oni potvrđuju njenu reputaciju kao druge najveće države izvoznika naoružanja u svetu. Osim toga, prva isporuka S-400 u jednu državu NATO-a zadovoljava strateške ambicije Moskve — SAD nisu bile oduševljene dogovorom Rusije i Turske.

"Uostalom, Grčka, druga članica NATO-a, već je kupila ruske sistem S-300, ali neprimetnije od Turske“, naveo je autor.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track