(VIDEO) BRITANCE INSPIRISALA KATALONIJA: Deo Ujedinjenog kraljevstva pokreće referendum o otcepljenju!
Foto: Youtube screenshot/EssexTV

nije škotska

(VIDEO) BRITANCE INSPIRISALA KATALONIJA: Deo Ujedinjenog kraljevstva pokreće referendum o otcepljenju!

Planeta -

Malo ostrvo u sastavu Velike Britanije namerava da raspiše referendum o nezavisnosti. Ostrvo Kenvi ćete malo teže naći na mapi jer ima svega nekoliko kvadratnih kilometara sa 38.000 stanovnika.

Oni su frustrirani odlukama koje donose Britanci pa su spas potražili u otcepljenu. Dejv Blekvel, jedan od zagovorrnika refrenduma kaže da su ga događaji u Kataloniji inspirisali, i nada se da će imati i sličan ishod.

Po njegom rečima Kenvi je bilo nekada nezavisno i sada je vreme da to ponovo postane. Za sada je održan jedaan sastanak na kome je dogovorena peticija o podršci referendumu.

Blekvel kaže da su sve britanske partije smatrale otrvo nevažnim što je i podstaklo referendum. Inače, stanovnici ostrva su već se pokazali na Bregzitu gde su glasali za izlazak iz EU.

Pored problema stanogradnje, kamen spoticanja sa kopnom pedstavlja i pravo na gradnju rafinerija.

Ostrvo je smešteno ispod nivoa mora i zaštiženo vsokim zidovima. Nekada je bilo najbrže rastuća promorska zajednica u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Počelo saslušanje svedoka! Ima li sud dovoljno dokaza da je Zoran Marjanović umešan u Jelenino ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track