FRANCUSKA UKIDA KAZNE ZA ODAVANJE TAJNI? Nastavnici, lekari i mnogi drugi neće morati da kriju podatke o ljudima
Foto: Profimedia

Borba protiv terorizma

FRANCUSKA UKIDA KAZNE ZA ODAVANJE TAJNI? Nastavnici, lekari i mnogi drugi neće morati da kriju podatke o ljudima

Planeta -

Francuska predlaže ukidanje kazne za objavljivanje poslovne tajne u medicinskoj, obrazovnoj i socijalnoj oblasti. Odgovarajući nacrt zakona dostavljen je na razmatranje donjem domu francuskog parlamenta.

Poverenje između građana i zaposlenima u takvim profesijama treba koristiti u korist države, smatraju poslanici. Po njihovom mišljenju, poslovna tajna može da sadrži informacije o radikalnim stavovima u društvu, naglašava se u dokumentu.

„Znamo da se stručnjaci u medicinskoj, društvenoj i obrazovnoj oblasti često nalaze u direktnom kontaktu sa radikalnim ljudima ili sa onima koji su podložni radikalizaciji. Sadašnje zakonodavstvo često ne dozvoljava da se proceni rast radikalizacije, s obzirom da su stručnjaci ograničeni poslovnom tajnom“, rekli su autori nacrta zakona.

Ako se zakon usvoji, u Krivični zakon zemlje biće unete izmene koje oslobađaju informatora od odgovornosti.

U dokumentu se navodi da je potreba da se ponovo razmotri stav o poslovnoj tajni i mogućnosti njenog kršenja uslovljena činjenicom da je Francuska poslednjih godina više puta bila žrtva terorističkih napada.

„S obzirom na nedavne terorističke događaje, sprečavanje radikalizacije u medicinskoj, socijalnoj i obrazovnoj oblasti trebalo bi da bude dozvoljeno zakonom što je pre moguće, a mi više ne možemo sebi da dozvolimo da budemo bez inicijative po ovom pitanju“, navodi se u nacrtu zakona.

Prema važećem francuskom zakonu, nastavnici, lekari i mnogi drugi društveni radnici, obavezni su da čuvaju kao tajnu informacije o ljudima sa kojima dolaze u kontakt. U slučaju narušavanja odredbi utvrđenih važećim zakonima, građaninu koji otkrije poslovnu tajnu preti kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 15.000 evra.

„Ne radi se samo o zaštiti našeg naroda, već i o potrebi da se razjasni zakonodavna osnova kako bi se profesionalci zaštitili od krivičnog gonjenja zbog kršenja poslovne tajne prilikom prijavljivanja radikalizacije“, objašnjava se u dokumentu.

Francuski parlamentarci predlažu da se unesu izmene u Krivični zakon zemlje.

„Lekari, zdravstveni i socijalni radnici, učitelji i nastavnici koji informišu prefekta i, u Parizu, prefekta policije o opasnosti za sebe ili za druge od ljudi koje oni savetuju, ili u slučaju da utvrde skup znakova postojeće radikalizacije kod nekog svog pacijenta, ili u slučajevima kada saznaju da su ova lica imaju oružje ili su izrazila nameru da ga nabave (treba obelodaniti informacije koje čine poslovnu tajnu)“, navodi se u predloženom amandmanu.

Poslednjih godina Francuska je više puta bila žrtva terorističkih napada, što je dovelo do usvajanja protivterorističkih mera. Poslanici Narodne skupštine su 2016. godine podržali zakon kojim se predlaže da se francusko državljanstvo oduzme licima koja su proglašena krivima za terorističke aktivnosti.

A 3. oktobra parlamentarci su odobrili nacrt zakona o proširenju nadležnosti francuske policije. Prema tom dokumentu, policija će imati pravo da puca ne samo u samoodbrani, već i u slučajevima kada sami pripadnici policije smatraju da je to neophodno.

Osim toga, novi zakon o borbi protiv terorizma omogućiće provere i slanje osumnjičenih u kućni pritvor bez sudske odluke. On će dati pravo da se zatvaraju džamije ili druge verske ustanove ukoliko se njihovi zaposleni i posetioci sumnjiče za širenje radikalnih ideja.

„Mi zapravo živimo u uslovima rata sa teroristima, stoga su takvi zakoni svakako od vitalnog značaja. Naše akcije imaju za cilj zaštitu stanovnika Francuske“, istakao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb.

Narodna skupština takođe razmatra nacrt zakona kojim se zabranjuje objavljivanje fotografija i imena terorista u medijima. Prema amandmanu zakona o slobodi štampe predviđena je novčana kazna od 15 hiljada evra.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track