OVDE SU SE KAČILI CIA I KGB: 5 mesta u Moskvi gde se odvijao najveći sukob dve službe
Foto: Profimedia

kao u filmu

OVDE SU SE KAČILI CIA I KGB: 5 mesta u Moskvi gde se odvijao najveći sukob dve službe

Planeta -

Kao glavni grad jedne od svetskih supersila, i u Moskvi su se odigravale okrutne i nemilosrdne špijunske igre. A verovatno se u tom smislu do danas nije ništa promenilo. Rusia bejvond hedlajns sastavio je popis ključnih mesta na kojima su se u Moskvi sukobljavali KGB i CIA.

Hotel Peking

Ovaj slavni impresivni kompleks koji je objedinio hotel i restoran, izgrađen je u Staljinovo doba. Odavno se zna da je bio pod nadzorom KGB-a i da su većina konobara i šefova sala bili agenti KGB-a, kao i to da su u hotelskim sobama i restoranu bili postavljeni uređaji za prisluškivanje. U tom su hotelu odsedali i agenti iz drugih sovetskih gradova prilikom posete Moskvi. Tako je od 1961. do 1962. ovde boravio britanski špijun Grevil Vejn i sastajao se s pukovnikom Glavne obaveštajne uprave (GRU) Generalštaba Oružanih snaga Olegom Penjkovskim, koji je ujedno bio i agent CIA. Penjkovskog istorija pamti kao "pukovnika tri obaveštajne službe": sovjetske, američke i britanske. U dve poslednje napredovao je do nivoa pukovnika. Penjkovski je u hotelu Peking obično predavao Vejnu fotografije tajnih dokumenata o sovjetskom oružju, njih ukupno 5.000, i dobijao nove zadatke, novac i poklone.

Kej Maksima Gorkog br. 36

Penjkovski je živeo u zgradi broj 36 kod Keja Maksima Gorkog. Agenti KGB-a počeli su da ga prate 1963. U jednoj tegli za cveće na balkonu iznad njegovog stana bila je postavljena mala kamera, a snimci iz nje dokazali su da je Penjkovski fotografisao tajne dokumente pored prozora svojim kompaktnim fotoaparatom. Iste godine su ga uhvatili i osudili na smrtnu kaznu.

Krasnoluški most

Ova lokacija u jugozapadnom delu Moskve bilo je mesto susreta agenata CIA-e i saradnika Ministarstva spoljnih poslova SSSR-a Aleksandra Ogorodnjika, koga su Amerikanci vrbovali dok je radio u Kolumbiji 1974. godine. Tajne informacije između Ogorodnjika i CIA prenosile su se u posebnim kontejnerima, kamufliranim kao kamenje ili letve, a skrivali su ih u stubovima mosta. Ogorodnjika su uhvatili 22. juna 1977., ali nije završio pred streljačkim vodom, nego je u pritvoru uspeo da se ubije. KGB se tada posebno pobrinuo da CIA ne sazna za njegovu smrt kako bi nastavili igru. Zato i jeste bilo moguće da 15. jula 1977. saradnica američke ambasade i agent CIA Marta Peterson pokuša da ostavi novi kontejner za Ogorodnjika na Krasnoluškom mostu. Uhvatili su je i dan kasnije proterali iz Sovjetskog Saveza.

Železnička stanica "Severjanjin"

Godine 1985. KGB je pratio agenta CIA Pola Zaluckaja, koji je sakrio kontejner u obliku kamena u blizini železničke stanice "Severjanjin", na liniji Moskva-Jaroslavlj. Nekoliko nedelja kasnije sovetski operativci uhvatili su Leonida Poleščuka, saradnika KGB-a i agenta CIA dok je pokušavao da uzme pošiljku. Ispostavilo se da je Poleščuk Amerikancima dostavljao informacije o sovjetskim agentima u Nepalu i Nigeriji. A šta je bilo u pošiljci? 25.000 rubalja, što je u to vreme bio ogroman novac, dovoljan za kupovinu četiri nova automobila. Bio je to Poleščukov honorar u kojem nikada nije stigao da uživa jer su ga pogubili 1986. godine.

Katedrala sv. Vasilija Blaženog

Logično bi bilo da ovakvo mesto, pritom na Crvenom trgu u samom srcu Moskve, teško može biti pogodno za tajne operacije CIA. A bilo je. Zavijene stepenice do drugog sprata bile su idealno mesto za diskretno predavanje poruka. Osim toga, strani diplomatski predstavnici koji bi išli van centra Moskve mogli su samo da izazovu sumnju. Godine 1985. pukovnik KGB-a Oleg Gordijevski, koji je 11 godina radio kao britanski špijun, pripremao se da pobegne iz SSSR-a. Dogovorio je susret sa stranim agentom upravo u Katedrali sv. Vasilija Blaženog. Međutim, katedralu je zatekao zatvorenu. Ispalo je pritom da su ga pratili sovjetski agenti. Ali njih je uspeo da se oslobodi i posle sto muka ipak je pobegao u Veliku Britaniju. U odsustvu je osuđen na smrt.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: U Srbiji opljačkano 150 miliona evra! Uskoro hapšenje političara?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track