(VIDEO) JEZIVA MOĆ OFELIJE: Smračilo se usred dana, Sunce se zakrvavilo, a onda je pena progutala grad!
Foto: Printscreen Tweet

stiže nova oluja

(VIDEO) JEZIVA MOĆ OFELIJE: Smračilo se usred dana, Sunce se zakrvavilo, a onda je pena progutala grad!

Planeta -

Uragan Ofelija uzrokovala je neke čudne i vrlo retke vremenske fenomene u Velikoj Britaniji, a meteorolozi su najavili dolazak nove oluje ovog vikenda.

Stanovnici Velike Britanije iznenadili su se kada su u ponedeljak videli tamno smeđe i narandžasto nebo, a na njemu crveno Sunce.

Stručnjaci su objasnili da je Ofelija donela pesak i prašinu iz Afrike i istočne Evrope, koji su raspršili svetlost i zbog toga je Sunce izgledalo kao da je crveno.

Brojni stanovnici su u šoku zvali meteorološku službu, a jedan učenik je izjavio da je doživio napad panike kada je ugledao nebo kroz školski prozor.

Meteorolozi su objasnili da se ovaj fenomen u Britaniji događa jednom ili dvaput godišnje, ali do nanosa prašine najčešće dolazi tijekom noći.

Ofelija je donijela još jedan neobičan fenomen i u Lankašir gde je čitav grad Clelevelis prekrila penom.

Jaki vetrovi toliko su zapenili more da su ulice i zgrade bile prekrivene penom, asaobraćaj otežan. I obala Kornvola takođe je bila prekrivena penom.

Oluja Ofelija odnela je tri života u Irskoj i ostavila stotine hiljada domaćinstava bez struje.

Premijer Leo Varadkar proglasio je vanredno stanje u državi i izjavio da se radi o najgoroj oluji u poslednjih 50 godina. Iako je Ofelija oslabila, Irska je upozorena da se pripremi za oluju Brajan ovog vikenda.

Kurir.rs/index.hr

Foto printscreen tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track