BRITANIJI PRETI NAJVEĆI TERORISTIČKI UDAR U ISTORIJI: Dramatično upozorenje šefa MI-5
Foto: AP

PRETNJE

BRITANIJI PRETI NAJVEĆI TERORISTIČKI UDAR U ISTORIJI: Dramatično upozorenje šefa MI-5

Planeta -

LONDON - Direktor britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker izjavio je danas da se Velika Britanija suočava s najgorom terorističkom pretnjom koju je video u svojoj, 34 godine dugoj, obaveštajnoj karijeri.

Parker je rekao u retkom obraćanju za javnost da je pretnja "multidimenzionalna, brzo se razvija i funkcioniše u razmeri kakva ranije nije vidjena".

Šef MI5 je naveo da je ove godine pretnja od terorizma drastično veća, što je dovelo do napada u Londonu i Mančesteru, u kojima je poginulo 36 ljudi.

O je rekao da je protekle godine 20 napada u Velikoj Britaniji osujećeno.

Parker je dodao da je u prvih šest meseci ove godine policija uhapsila rekordnih 379 osoba zbog povezanosti s terorizmom.

Direktor MI5 je rekao da britanska obaveštajna služba ne može da spreči svaki napad, ali da identifikuje i ometa pretnje od terorizma svakog dana.

"Nekada će se desiti napadi zato što je ovo slobodno društvo, liberalna demokratija, i mi ne nadziremo svakoga sve vreme", kazao je on i dodao da Britanci ne žele da žive u zemlji u kojoj je drugačije. ; Pozvao je tehnološke kompanije da saradjuju s vladom na suzbijanju terorizma na društvenim mrežama.

Upitan da li kompanije Fejsbuk (Faceboo) i Gugl (Google) rade dovoljno, on nije želeo da govori o konkretnim kompanijama.

"Za kompanije mora da postoji etička odgovornost", rekao je Parker.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track