Najnovije vesti

(FOTO PRIČA) POČELA NAJVAŽNIJA NEDELJA U KINI: Pogledajte neverovatne prizore sa Kongresa Komunističke partije!
Foto: EPA, Foto: EPA

učestvuje 2.287 delegata

(FOTO PRIČA) POČELA NAJVAŽNIJA NEDELJA U KINI: Pogledajte neverovatne prizore sa Kongresa Komunističke partije!

Planeta

Danas je u Pekingu počeo 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, najvažniji ovogodišnji politički događaj u toj zemlji, od koga se očekuje da da smernice za dalji razvoj i napredak Kine.

1 / 18 Foto: EPA

Za Kongres, za mnoge odlučujući za budućnost Kine, vlada i veliko interesovanje u svetu što je pokazalo i prisustvo nekoliko stotina predstavnika medija iz celog sveta na današnjoj pres konferenciji na rečeno da je Kina postavila jasne smernice za reformu i otvaranje prema svetu i sa tog kursa neće skrenuti.

"Kina neće odustati od strategije Jedan pojas jedan put, niti će odustati od politike investiranja, a ulagačima i iz celog sveta obezbediće dobre uslove ukolio zele da investiraju", izjavio je danas na pres-konferenciji portparol Komunističke partije Tuo Žen.

foto: AP

Ovogodišnji Kongres Komunističke partije Kine se odvija u trenutku kada svi pokazatelji govore da kineska privreda raste i dalje, te da nema nikakvih problema da to ove godine bude 6,5 odsto, što je nedavno potvrdio i direktor Nacionalnog biroa za statistiku Ning Ðidže-

Ning Ðidže je rekao i da će rezultat možda biti i bolji od planiranog i naglasio da trend stabilnog rasta kineske ekonomije neće biti promenjen.

foto: AP

Dodao je da pored rasta ekonomije treba misliti i na rast zaposlenosti, uz podatak da Kina godišnje stvara 13 miliona novih radnih mesta i da ima rast bruto društvenog proiyvoda od sedam odsto.

U poslednjih nekoliko godina situacije i u oblastima maloprodajnih cenah i zaštiti životne sredine je sve bolja, zbog toga što postoji uverenost u to da je moguce postici željeni cilj ekonomskog rasta u ovoj godini, naveo je direktor Nacionalnog biroa za statistiku.

foto: AP

O svemu tome, ali i drugim pitanjima bitnim za budućnost Kine, gde se sa velikim interesovanjem očekuje govor predsednika Si Ðinpinga će razgovarati sa 2. 287 delegata na Kongresu koji su odabrani iz 40 izbornih jedinica, uključujući 31 provincijski distrikt, vladu, vojsku, državna preduzeća koji predstavljaju većinu od 89 miliona članova stranke. Delegati su istaknuti članovi partije koji su visoko kvalifikovani ideološki i politički, imaju dobre radne i životne stilove, sposobni su da raspravljaju o državnim poslovima i ostvarili su izuzetne rezultate u svom radu.

Tajnim procesom glasanja oni će među 400 kandidata izabrati oko 200 članova Centralnog komiteta, kao i 150 zamenika. Zatim će Komitet birati 25 članova Politbiroa i Stalni Komitet Politbiroa na čelu sa generalnim sekretarom.

foto: EPA

Kongres koji se održava pod velikim merama obezbeđenja trajaće do 24. oktobra.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: AP, EPA, Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja