(VIDEO) OVA ŽENA JE ZADALA KONAČNI UDARAC ISLAMSKOJ DRŽAVI: Ona je strah i trepet za džihadiste!
Foto: Reuters

neustrašiva

(VIDEO) OVA ŽENA JE ZADALA KONAČNI UDARAC ISLAMSKOJ DRŽAVI: Ona je strah i trepet za džihadiste!

Planeta -

Sirijske demokratske snage (SDF) podigle su juče zastavu na stadionu u Raki, čime je simbolično označeno oslobađanje tog grada od terorističke Islamske države (ID).

Pojavio se i snimak na kom se vidi kako poslednji džihadisti izlaze iz bolnice i ukrcavaju se autobuse koji će ih odvesti u nepoznato...

Operaciju, u kojoj je učestvovalo 15.000 vojnika, vodila je je Rojda Felat,

Kurdkinja koja je u redovima Sirijskih demokratskih jedinica (SDF) od 2012. godine i početka oružanih sukoba posle širenja Arapskog proljeća na Siriju.

Reč je 36-godišnjoj ženi koja ne krije da joj je prvi, glavni cilj “osloboditi kurdske i sve sirijske žene od stega tradicionalnog društva". A zatim i oslobađanje Sirije od terorizma i tiranije.

Kurdsko i sirijsko društvo izuzetno je patrijarhalno, a rat je naletom terorista uzdrmao je tu strukturu jer su se u borbu uklučile i žene.

Žene su se pokazale kao izuzetno hrabreri i sposobni ratnici, a onda su postale strah i trepet za džihadiste jer su verovali da ako ih ubije žena neće stići u raj. To je bilo nečasno za “ratnika” - koji kod kuće seksualno i na sve druge načine zlostavlja robinje koje je “zaradio”.

Felatovu su novinari svetskih medija često pitali i za njen seksualni život. Naime, pojavila se priča da su se kurdske ratnice zavetovale na celibat sve do pobede nad ID. Na pitanje da li je udata odgovorila je diplomatski:

"Sve sirijske porodice su moja porodica.

Gde god da odem, nađem svoje ljude koji me dočekaju s ljubavlju", rekla je Rojda i dodala da će posle ovog rata žene imati vitalnu ulogu u upravljanju i vođenju društva.

Rojda je izjavila i da je su njena inspiracija za vojne operacije bili Bizmark i Napoleon , te veliki kurdski vojskovođa Saladin. Njeni rezultati na bojištu dokaz su da je od svojih uzora uzela ono najbolje.

Kad su je novinar pitali o tome šta misli o bojazni lokalnog stanovništva da će Kurdi ostati u Raki, ona je odgovorila: “Ljudi u regiji znaju da nismo došli da ostanemo niti da nametnemo svoju kontrolu. Ovde smo samo da oslobodimo kraj i zaštitimo naš mnogobrojni narod od ID.

U svim pokrajinama koje oslobodimo odmah se formira lokalno veće koje pravlja gradovima u kojima nikad ne ostaje vojska”.

Ona se drži osnovnog učenje osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Abdulaha Odželana koje odbacuje separatizam i nacionalizam u ime “demokratske autonomije”.

Do prošle godine je sudelovala u tajnim operacijama. Stalno je prate dve telohraniteljke.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track