(VIDEO) NEMAČKA U PANICI: Deca džihadista vraćaju se sa ratišta!
Foto: Printscreen Youtube

oni su najveća pretnja

(VIDEO) NEMAČKA U PANICI: Deca džihadista vraćaju se sa ratišta!

Planeta -

Nemačka kancelarija za zaštitu ustavnog poretka upozorila je na sve veću opasnost od maloletnih boraca Islamske države koji se indoktrinirani vraćaju sa područja sukoba vraćaju u Nemačku.

„Postoji opasnost da se deca džihadista, sa ratišta vraćaju u Nemačku“, upozorio je predsednik ove Kancelarije Hans-Georg Masen i zaključio da bi u Nemačkoj mogla odrasti nova generacija „džihadista“.

On je dodao da nemačko društvo mora da se privikne na činjenicu da ova deca predstavljaju opasnost.

„U tri od pet terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Nemačkoj 2016. počinioci su bili maloletnici“, rekao je Masen.

Osim toga jedan 12-godišnjak pokušao je da izvrši bombaški napad na božićni sajam u Ludvigshafenu. Masen je upozorio da su deca u borbenim područjima ID bila zloupotrebljavana za najokrutnije mučenje i ubijanje zatornika.

„Sasvim mala deca zloupotrebljavaju se za smaknuća ID zatočenika“, rekao je Masen.

Prema procenama Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka, iz Nemačke da ratuje za ID otputovalo više od 950 islamista, od čega su 20 posto žene. Jedna trećina se u međuvremenu vratila u Nemačku, ali je među njima, kako se navodi, vrlo malo žena.

Očekuje se da će žene početi da se vraćaju zajedno sa decom sledećih meseci, pošto je Islamska država izgubila svoja glavna uporišta.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja