I U ITALIJI DANAS REFERENDUM O AUTONOMIJI: Dva regiona traže veća ovlašćenja
Foto: Fonet/AP

hoće prava

I U ITALIJI DANAS REFERENDUM O AUTONOMIJI: Dva regiona traže veća ovlašćenja

Planeta -

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Referendum je inicirala Liga za Sever, koja je na glasti u oba regiona, a podržao ih je čitav desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Forca Italia, kao i populistički "Pokret pet zvezdica" kao i udruženja poslodavaca i sindikati.

Levičari, poput Komunističke partije, smatraju pak da je reč o "rasipanju javnog novca" i "farsi" i pozivaju ljude da ne izlaze na birališta.

Vladajuća Demokratska stranka (levi centar) nije se izjasnila, ali nekoliko njenih istaknutih članova, poput gradonačelnika Milana, kazalo je da će glasati za veću autonomiju.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

Birališta će biti otvorena od 7 do 23 sata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track