OVO SE SPREMA U KATALONIJI: Evo šta zaista znače mere koje uvodi španska vlada
Foto: EPA

situacija sve napetija

OVO SE SPREMA U KATALONIJI: Evo šta zaista znače mere koje uvodi španska vlada

Planeta -

Vlada u Madridu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije želela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsednika i svih miniatara.

Njihova mesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namerom". Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji. Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsednika katalonske vlade, biti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije".

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Po pitanju kontrole administracije katalonske vlade, ona će se ponašati u skladu sa direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira španska vlada.

"Time su obuhvaćene radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije", navela je španska vlada.

Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije (Mošos d`Esquadra) i medija poput regionalne javne televizije (TV3).

U tom smislu, vlada u Madridu će preuzeti područje telekomunikacija, kao i elektronskih, audio i video komunikacija katalonske vlade.

Javni servisi audio i video komunikacija bi pod novom upravom trebalo da "garantuju prenos tačnih informacija, objektivnih i nepristranih, uz poštovanje političkog, socijalnog i kulturnog pluralizma, kao i uz poštovanje teritorijalne ravnoteže", najavila je vlada u Madridu.

Kada je reč o snagama bezbednosti, vlada u svom dokumentu navodi kako će administracija koja preuzme kontrolu "moći da izdaje direktne naloge". "U slučaju potrebe" pripadnici katalonske policije mogu biti zamenjeni snagama

iz španske države.

Španska centralna vlast namerava da interveniše i na planu upravljanja privredom i poreskom upravom. U dokumentu koji je objavila vlada navodi se da će se privredom upravljati iz Madrida "kako bi se garantovalo pružanje ključnih javnih usluga, stabilnost budžeta i finansijska održivost".

U tom planu, Madrid insistira na sprečavanju korišćenja javnih fondova i finansija za finansiranje procesa otcepljenja Katalonije.

Mere koje je predložila španska vlada biće na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada, nakon parlamentarnih izbora u Kataloniji.

Vlada u Madridu, takođe, zadržava pravo da ranije ukine ove mera, ako budu "uklonjeni razlozi zbog kojih su one donete, uzimajući u obzir da ta odluka zavisi od Senata španskog parlamenta".

Za vreme trajanja mera, španska vlada će svaka dva meseca obaveštavati Senat o situaciji sa primenom tih mera i njihovim izvršenjem.

Posle usvanja mera u Senatu, one odmah mogu da stupe na snagu, što znači već 27. oktobra, ali može da se odredi i neki naknadni datum.

Katalonska vlada Karlesa Pudždemona može da spreči uvođenje mera sazivanjem prevremenih izbora u Kataloniji pre nego što na snagu stupe mere, prenosi Hina.

Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primenila član 155 Ustava kako bi rasformirala neku regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

Rahoj je rekao da je njegova vlada preduzela mere bez presedana kako bi se očuvao pravni poredak, da bi se obezbedila neutralnost regionalnih institucija, garantovalo očuvanje javnih servisa i ekonomskih aktivnosti, kao i da bi se očuvala prava svih građana.

On je dodao da njegova vlada nije imala izbora, nakon što se katalonska vlada ponela u maniru koji je "jednostran, protivan zakonu i izaziva sukobe".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track