KURDSKI OPOZICIONAR ZA KURIR: Kurdi zamrzli proglašenje nezavisnosti,  Bagdad traži poništavanje referenduma
Foto: EPA

političke igre

KURDSKI OPOZICIONAR ZA KURIR: Kurdi zamrzli proglašenje nezavisnosti, Bagdad traži poništavanje referenduma

Planeta -

- Bilo je jasno da do dijaloga mora doći. Barzani se nada okončanju sukoba jer su tenzije izazvale žrtve na obe strane. Činjenica je da rat ne može imati pobednika, bez obzira što su iračke snage u boljem položaju od Kurda. Samo može doći do masovnijeg krvoprolića. Zato je Barzani ponudio ponudio zamrzavanje procesa odvajanja od Iraka - kaže za Kurir Muhamed Alaf, sledbenik "Gorran" stranke (Partija promena), koja se protivila proglašenju nezavisnosti Kurdistana u ovom momentu.

Sankcije Bagdada, koje su se pokazale bolnim za predsednika iračkog Kurdistana Masuda Barzanija i njegove saradnike, naterale su regionalnu vladu da zamrzne rezultate referenduma o nezavisnosti, koji je održan 25. septembra.

Ujedno su, kaže Alaf, u iračkom Kurdistanu odloženi izbori, iako su bili zakazani za period nakon referenduma. Barzani ostaje na vlasti, ali je u kontaktu sa rivalskim kurdskim snagama sa kojima treba da formira komisiju za pregovore sa Bagdadom. Premijer Iraka Hajder Al-Abad za ovu odluku je saznao dok je tokom zvanične posete Turskoj raspravljao o pitanjima bezbednosti i energije.

Njega ne interesuje zamrzavanje rezultata referenduma, već isključivo poništavanje rezultata. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska spremna da ”pruži sveobuhvatnu pomoć Iraku” - političku, vojnu i ekonomsku ukoliko se Kurdi ne budu ponašali u skladu sa iračkim ustavom i poništili rezultate referenduma.

(Kurir.rs/B.M.)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track