BIVŠI DIREKTOR CIA SE NUDIO TURCIMA DA RADI PROTIV GULENA: Tražio im 10 miliona dolara za usluge
Foto: Reuters

korupcija

BIVŠI DIREKTOR CIA SE NUDIO TURCIMA DA RADI PROTIV GULENA: Tražio im 10 miliona dolara za usluge

Planeta -

Bivši direktor CIA-e Džejms Vulsi je, u vreme kada je bio savetnik predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, nudio dvojici turskih biznismena pomoć u diskreditovanju muslimanskog sveštenika koji živi u SAD, Fetulaha Gulena, a za usluge je tražio 10 miliona dolara, navodi Rojters.

Samo osam dana nakon što se formalno pridružio Trampovom predizbornom timu kao savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti, Vulsi se 20. septembra 2016. sastao s biznismenima Ekimom Alptekinom i Sezginom Baran Korkmazom u hotelu "Peninsula" u Njujorku, tvrde tri izvora bliska ovom predlogu, na koje se britanska agencija poziva.

Vulsi i njegova supruga Nensi Miler tada su predložili da povedu kampanju lobiranja protiv Gulena, turskog sveštenika koji živi u Pensilvaniji, a koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za prošlogodišnji neuspeli pokušaj puča i traži njegovo izručenje Ankari.

foto: AP, Fetulah Gulen

U mejlu u koji je britanska agencija imala uvid, Vulsi i Miler su turskim biznismenima u kratkim crtama izneli plan s ciljem "skretanja pažnje na moguću ulogu tog sveštenika u pokušaju puča" i podsticanja zvanične istrage o njegovim aktivnostima. Alptekin, Erdoganov saveznik, prethodno je već potpisao posredstvom jedne od svojih kompanija ugovor vredan 600.000 dolara sa konsultantskom firmom Majkla Flina o istrazi o Gulenu.

I Flin je bio Trampov predizborni savetnik, a kasnije je postao i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost pre nego što je u februaru smenjen, napominje Rojters. Na sastanku 20. septembra, Miler je rekao da su on i Vulsi u boljem položaju nego Flin da utiču na donosioce odluka u vezi s navodnom Gulenovom ulogom u pokušaju puča, kažu Alptekin i još dve neimenovane osobe upoznate s tim razgovorima.

Alptekin je rekao da je ipak odlučio da se drži ugovora sa Flinovom firmom.

To je prvi dokaz da su se Trampovi pomoćnici nadmetali jedan s drugim u potpisivanju unosnog poslovnog ugovora sa Alptekinom, primećuje Rojters.

Taj ugovor je sada predmet istrage specijalnog istražitelja Roberta Milera u okviru njegove šire istrage o dosluhu Trampovog predizbornog tima s Rusima koji su navodno pokušali da se umešaju u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track