Najnovije vesti

DAN POSLE PROGLAŠENJA: U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije
Foto: Reuters

UVODE SE VANREDNE MERE U KATALONIJI

DAN POSLE PROGLAŠENJA: U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije

Planeta

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

 

Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

 

foto: EPA

 

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

 

foto: EPA

 

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

 

foto: EPA

 

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada smenio katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

 

foto: Reuters

 

Puđdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

 

foto: AP

 

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

 

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: Reuters

 

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...