DA LI JE KATALONIJA NEZAVISNA? Španski mediji postavili pitanje od milion dolara!
Foto: EPA, Foto: EPA

LIST IZ MADRIDA O SITUACIJI U ZEMLJI

DA LI JE KATALONIJA NEZAVISNA? Španski mediji postavili pitanje od milion dolara!

Planeta -

Katalonski poslanici i zvaničnici izglasali su nezavisnost od Španije glasajući u tajnosti o nečemu što nema pravnu vrednost, piše španski El Pais.

Glasanje je obavljeno u tajnosti, jer se proglašavanje nezavisnosti smatra za zločin, odnosno za pobunu, za koju preti i do 35 godina zatvora.

Slike praznog parlamenta koji tajno glasa o jednoj tako važnoj stvari neće zauvek promeniti samo Kataloniju, već čitavu Španiju.

List navodi da partije koje se zalažu za nezavisnost predstavljaju 2,5 miliona glasova od ukupnih 7,5 miliona stanovnika, odnosno 5,5 miliona onih sa glasačkim pravom.

Španski Senat odobrio je dodatne mere suspendujući autonomiju Katalonije. Nekoliko sati nakon proglašenja nezavisnosti Madrid je raspustio katalonski parlament i pozvao na izbore.

"Katalonija nije nezavisna. Lideri koji se bore za nezavisnost nemaju ni društvenu, ni političku većinu kako bi Kalatonija postala 'nezavisna, suverena, demokratska, socijalna republika, zasnovana na vladavini prava'", navodi El Pais.

List dodaje da ono što se događalo u petak predstavlja vrhunac sve radikalizovanijeg puta regionalnih političkih lidera koji su se pridružili radikalnoj levici u nameri da proglase nezavisnost Katalonije uprkos ceni.

Ovi lideri su, kako se navodi, ostavili po strani pet miliona glasača koji nisu glasali ili su glasali za neseparatisticke partije na izborima 2015., a takođe su po strani ostavili i mnoge Špance iz drugih delova zemlje koji žive i rade u Kataloniji.

Preuzimanje kontrole nad Katalonijom je nešto što se nije dogodilo još od građanskog rata u 18. veku a tada je pobednik bio Filip V, prvi monarh u Španiji iz dinastije Burbon, koji je ukinuo katalonsku vladu.

"Jedino stvarno dostignuće separatista danas je da nas vrate u to mračno vreme. Ovoga puta Madridu nisu ostavili izbora", navodi list.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track