BELGIJSKI PREMIJER: Puđdemon će biti tretiran kao i svaki evropski građanin
Foto: Profimedia

Nema azila

BELGIJSKI PREMIJER: Puđdemon će biti tretiran kao i svaki evropski građanin

Planeta -

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je danas da će smenjeni katalonski vođa Karles Puđdemon, koji se trenutno nalazi u Belgiji, u toj zemlji biti tretiran kao "svaki evropski građanin" sa istim pravima i obavezama "ni manje ni više".

Belgijski premijer je saopštio da će belgijska vlada imati "redovne diplomatske kontakte sa Španijom oko sadašnje situacije". Belgijska vlada je navela da nije ništa uradila da ohrabri Puđdemona da dodje u Belgiju.

Mišel je rekao da Puđdemon nije u Belgiji "ni na poziv ni na inicijativu belgijske vlade".

"Slobodno kretanje u okviru šengenske zone dozvoljava mu da bude prisutan u Belgiji bez drugih formalnosti. Prema rečima samog Puđdemona, on je došao u Brisel jer se radi o glavnom gradu Evrope. On će ovde biti tretiran kao svaki evropski građanin", rekao je Mišel u saopštenju.

On je rekao da katalonski lider ima "ista prava i dužnosti kao svaki evropski građanin, ni manje ni više".

Belgijski premijer je 1. oktobra, uoči zabranjenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji bio jedan od retkih evropskh vođa koji je osudio nasilje u toj oblasti, prenosi agencija Frans pres.

On je danas ponovo rekao da je belgijska vlada više puta uputila pozive na politički dijalog u Španiji da bi se rešila politička kriza.

Puđdemon je rekao danas na konferenciji za novinare u Briselu da je tu došao sa delom svoje vlade iz bezbednosnih razloga ali da nema nameru da traži politički azil.

Smenjeni katalonski vođa je rekao da će "nastaviti da radi uprkos nametnutim ograničenjima" i da bi se "odmah" vratio kući ako bi Madrid pružio garancije.

Na pitanje koliko dugo planira da ostane u Briselu, on je odgovorio da će ostati dok smatra da je neophodno, kao i da se situacija svakodnevno menja. On je dodao i da su regionalni izbori najavljeni za decembar "izazov koji (katalonske vlasti) u potpunosti prihvataju", kao i da će poštovati rezultate izbora.

(Kurir.rs/Beta/AFP)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track