(VIDEO) CIA OBJAVILA 470.000 DOKUMENATA IZ BIN LADENOVE LIČNE ARHIVE: Jedan detalj će posebno sve iznenaditi
Foto: Profimedia

PRONAĐENI U KUĆI GDE JE UBIJEN

(VIDEO) CIA OBJAVILA 470.000 DOKUMENATA IZ BIN LADENOVE LIČNE ARHIVE: Jedan detalj će posebno sve iznenaditi

Planeta -

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je objavila arhiv dokumenata i snimaka koji su pronađeni u kući u kojoj je ubijen Osama bin Laden 2011. godine u Pakistanu.

Istraživači koji su ranije imali uvid u zbirku tajnih dokumenata kažu da sadrži snimke venčanja Bin Ladenovog sina i dnevnik bivšeg šefa terorističke organizacije Al Kaida.

"Ovi dokumenti daju priliku Amerikancima da imaju dublji uvid u planove i delovanje ove terorističke organizacije", rekao je direktor CIA-e Majke Pompeo.

CIA je na internet postavila 470.000 dokumenata pronađenih u maju 2011. u kući u Abotabadu gde se s porodicom skrivao Bin Laden.

Na snimcima se prvi put vidi lice Hamze Bin Ladena, najstarijeg sina Osame tokom venčanja koje je, kako se pretpostavlja, obavljeno na iranskoj teritoriji.

Pompeo je rekao da će još dokumenata, ne računajući pornografske materijale, biti objavljeno uskoro. Fajlovi koji su ugledali svetlost dana su mogli da pripadaju bilo kome ko je živeo ili samo prošao kroz objekat u kome je boravio Bin Laden.

Među najvažnije dokumente spadaju Bin Ladenov dnevnik, informacije o povezanosti Al Kaide i Irana, Bin Ladenovim vezama sa drugim delovima njegove terorističke organizacije i slično.

Među otkrivenim zanimljivostima nalazi se i više od 100 videa sa Jutjuba, uključujući i hit iz 2007. godine "Čarli me je ujeo za prst" (Charlie Bit My Finger). Takođe, ima i smešnih klipova sa mačkama, kao i BBC-jev dokumentarac "Hirošima" iz 2005. godine.

Ipak, novinarima i akademicima će biti potrebne nedelje da detaljnije pročešljaju ceo arhiv kako bi utvrdili njihov značaj.

Kurir.rs/middleeasteye.net/Mother board

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track