UREDNICI VODEĆIH SVETSKIH MEDIJA APELUJU NA POTPREDSEDNIKA EK: Istražite ubistvo novinarke sa Malte
Foto: Reuters 16.10.2017

Ugrožen rad novinara

UREDNICI VODEĆIH SVETSKIH MEDIJA APELUJU NA POTPREDSEDNIKA EK: Istražite ubistvo novinarke sa Malte

Planeta -

Glavni i odgovorni urednici vodećih svetskih medija uputili su zajednički apel potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu zbog ubistva malteške novinarke Dafne Karuane Galicije.

Apel prenosimo u celosti:

"Šokantno ubistvo malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije podseća na opasnosti, kojima su novinarke i novinari dan za danom izloženi, ako pokušaju da otkriju korupciju i kriminalno ponašanje bogatih i moćnih. Isto važi i za građanke i građane koji rade novinarski.

Dafninim ubicama ne sme da uspe da ostvare svoj jasni cilj: da uguše njena istraživanja koja se tiču korupcije na najvišem nivu u Malti. Stoga pozdravljamo Vašu izjavu da Malta mora Evropi i svetu da pokaže da u njoj dobro funkcionišu zakoni i pravna država.

foto: Reuters

Kao što znate, provera stanja u medijima koje je Evropska komisija sprovela prošle godine, pobudila je strahovanja da postoji vrlo mala nezavisnost malteških medija od politike. Prema tom izveštaju, Malta je jedina država EU u kojoj su mediji "vanserijski i snažno u rukama političkih partija“. Izveštaj, takođe, konstatuje da je slabo zastupljena redakcijska nezavisnost, posebno "zbog nedostatka mera pri regulisanju i samoregulisanju, koje obezbeđuju redakcijsku nezavisnost u informativnim medijima“.

Dafnino ubistvo, kombinovano sa ostalim strukturalnim problemima koje je konstatovala EU Komisija, dokazuje koliko je neophodno da Komisija preispita nezavisnost medija na Malti. Mi Vas molimo da Vaše službe stupe u hitno neophodni dijalog sa vladom Malte. Taj dijalog bi trebao da osigura da ta vlada postane svesna svojih obaveza kao članice Evropske unije i da obezbedi pravnu državu kao i slobodu štampe i medija u državi.

Ubistvo Galicije podseća kojim su opasnostima novinarke i novinari izloženi pri potrazi za istinom. Ovo ubistvo pokazuje i koliko se korumpirani i moćni plaše da će njihove mahinacije biti otkrivene.

Mi zahtevamo od Vas da sav svoj uticaj upotrebite i iskoristite da se njeno ubistvo temljeno istraži i, sem toga, da Vi lično uputite jasan signal podrške svim novinarkama i novinarima, koji rade u službi javnosti na Malti i ostatku sveta.

Sa prijateljskim pozdravom,

Glavni i odgovorni urednici:

Ketrin Viner (Gardijan), Volfgang Krač (Zidojče cajtung), Din Baket (Njujork tajms), Lajonel Barber (Fajnenšel tajms), Džejms Harding (BBC), Mario Kalabresi (La Republika) i Antonio Kanjo (El pais).

Kurir.rs Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track