(VIDEO) TOTALNI SLOM JE BLIZU: Islamska država izgubila poslednje veliko uporište, ostalo im samo 5 odsto teritorije u Siriji i Iraku
Foto: Youtube/Printscreen

POSLE 4 GODINE OD PROGLAŠENJA KALIFATA

(VIDEO) TOTALNI SLOM JE BLIZU: Islamska država izgubila poslednje veliko uporište, ostalo im samo 5 odsto teritorije u Siriji i Iraku

Planeta -

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad Dejr el Zorem, poslednjim velikim uporištem terorističke Islamske države u Siriji, saopštila je državna televizija.

Sirijske snage su zajedno sa saveznicima češljale poslednje oblasti u kojima su džihadisti pružali otpor.

Islamska država je preuzela vlast nad ovom provincijom 2014. godine, a nalazi se na strateški važnom mestu, blizu granice sa Irakom.

U međuvremenu, sa druge strane granice, iračke snage su ušle u jedan od poslednjih gradova koji je bio pod Islamskom državom.

Oko 350.000 civila je bilo primorano da napusti provinciju Dejr el Zor.

Ta oblast je bila veoma važna jer leži na reci Eufrat, na pola puta do Rake, donedavno prestonice Islamske države i iračke granice.

foto: AP

Tako su džihadisti lako prenosili oružje, razne potrepštine, ali i borce preko granice između Iraka i Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) i sirijske vladine trupe, uz podršku ruskih vazdušnih snaga i boraca pokreta Hezbolah, krenuli su u više odvojenih napada na provinciju Dej el Zor u cilju zauzimanja Albu Kamala, ključnog graničnog prelaza.

U poslednjih nekoliko meseci, Islamska država je pretprela niz poraza u Iraku i Siriji, tako da su ostali bez 95 odsto teritorije koju su nekada držali.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track