UPOZORENJE STRUČNJAKA: Islamska država nestaje u Siriji i zato će jačati napade u Evropi
Foto: Profimedia

rat protiv terorizma

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Islamska država nestaje u Siriji i zato će jačati napade u Evropi

Planeta -

Islamska država je izgubila svoje poslednje veliko uporište porazom u Deir ez-Zoru, ali baš zbog gubitka ove važne teritorije preti sve češćim napadima ostatku sveta. Sirijska vojska uz pomoć ruske zauzela je Deir ez Zor i proterala militante u okolnu pustinju. Sirijska vojska najavila je obnovu bezbednosti i stabilnosti grada koji je pod okupacijom militanata bio od 2014. godine. Žan-Mark Rikli, stručnjak za globalni rizik Ženevskog centra za bezbednosnu politiku (GCSP) izjavio je da gubitak Deir ez-Zora predstavlja značajan finansijski i teritorijalni udarac ID-u.

"Sa gubitkom Mosula i Rake, gubitak Deir ez Zora predstavlja kraj fizičkog kalifata ID", rekao je Rikli i upozorio: "ID sada više ne može da prodaje sliku kalifata koja je 2014. privukla tolike džihadiste. Izgubili su temelj svoje propagande. Stoga, da bi ostali relevantni, moraju da pojačaju napade u drugim delovima sveta, posebno Evropi, Aziji, Bliskom istoku i severnoj Africi".

Rikli je takođe rekao da očekuje da će se samo manji broj stranih militanata vratiti u svoje države: "Verovatno će većina boraca ostati u regionu još neko vreme i pridružiti se novim grupama u Siriji i Iraku, ili će pronaći nova utočišta u Avganistanu i Libiji". "Iako je kalifat ID mrtav, njegova ideologija je živa i biće je puno teže uništiti i trebaće puno više vremena nego što je trebalo za preuzimanje teritorija u Siriji i Iraku", upozorio je Rikli.

(Kurir.rs/Index.hr/Ž.L.)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track