(VIDEO) MRAČNA TAJNA: Ostaje misterija ko je i zašto ukrao Kenedijev mozak!
Foto: AP 5 Nov 2013

jezivo

(VIDEO) MRAČNA TAJNA: Ostaje misterija ko je i zašto ukrao Kenedijev mozak!

Planeta -

Tri godine posle atentata (1963.) na američkog predsednika Džona Kenedija otkriveno je da je nestao njegov mozak, koji je uklonjen tokom obdukcije i čuvan u Nacionalnoj arhivi.

Teoretičari zavere dugo su tvrdili da je neko ukrao Kenedijev mozak jer bi on mogao posluži kao ključni dokaz da ga nije upucao Li Harvi Osvald sa leđa, već je pogođen spreda.

Poslednja teorija o njegovom atentatu Džejmsa Svansona navodi da je mozak ukrao njegov mlađi brat Robert. Navodno je razlog za to prikrivanje istine o njegovom zdravlju, odnosno dokaza bolesti preminulog, kao i uzimanja brojnih lekova i nedozvoljenih sredstava.

Ipak, ne može da se ospori činjenica da je, prema službenoj verziji, većina Kenedijevog mozga raznesena metkom koji ga je pogodio. Prema izveštaju autopsije, deo metka prošao je kroz parijetalnu kost (lobanju) s desne strane lobanje.

Bolest koju su moguće želeli da sakriju od javnosti, a može da se uoči na mozgu jeste i razvijeni stadijum sifilisa. Međutim, sifilis se lako otkriva i analizom krvi.

Bolesti koje se mogu otkriti biopsijom mozga — kravlje ludilo (bilo je nepoznato 1966), Alchajmer (poznata, ali očigledno se nije manifestovao na 46-godišnjem energičnom predsedniku), karcinomi i neobična upalna stanja u eri pre CT uređaja su većinom bili nepoznati.

Što se tiče uzimanja lekova i lečenja, čak ni biopsije u današnje vreme ne mogu da otkriju nešto konkretno o korišćenju droga ili zavisnosti. Neki su pisali kako je DŽFK bio pod terapijom dr. Maksa Džejkobsa, poznatog i kao Čarobni Maks.

On je navodno davao specijalne injekcije za dobro raspoloženje, a sadržavale su spid, hormone i analgetike. Prema jednom izveštaju, on je Kenedija posetio čak 34 puta, a teoretičari zavere veruju kako mu je upravo tada davao te droge.

Robert Kenedi, ne znajući granice nauke i medicine ’60-ih i bez sposobnosti predviđanja razvoja nauke u budućnosti možda se brinuo šta će ljudi u godinama koja dolaze moći da otkriju, smatraju neki.

Inače, mozak kao organ dugo fascinira ljude, naročito one koji žele da izučavaju tajne inteligentnih, talentovanih i moćnih. Nakon smrti Alberta Ajnštajna 1955, njegov mozak je izvađen da bi ga ispitao patolog Tomas Harvi. Mocartova lobanja čuva se u Mocartovom muzeju u Salcburgu, ali njegov kostur je iskopan iz groba i ukraden 1791. godine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track