(FOTO) TRAMP STIGAO U JAPAN: Prvo na golf, pa ručak sa premijerom Abeom!
Foto: AP

ČUVA GA 21.000 POLICAJACA

(FOTO) TRAMP STIGAO U JAPAN: Prvo na golf, pa ručak sa premijerom Abeom!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp počeo je svoju prvu azijsku turneju posetom Japanu, koji je, po dolasku, nazvao "cenjenim partnerom i ključnim saveznikom".

Tramp je jutros sleteo u vazduhoplovnu bazu Jokota u blizini Tokija nakon posete Perl Harboru gde je razgovarao sa američkim vojnim zvaničnicima o pretnji koju predstavlja severnokorejski nuklearni program.

foto: Reuters

Japanski premijer Šinzo Abe naveo je na društvenoj mreži Tviter da je "svim srcem" dočekao Trampa i postavio fotografiju sa američkim predsednikom u kantri klubu Kasumigaseki kod Tokija. Posle ručka, Šinzo Abe i Donald Tramp počeli su partiju golfa u kojoj im se pridružio japanski profesionalac Hideki Macujama.

Tramp je izjavio da je partnerstvo SAD i Japana pokazatelj "transformativne moći slobode", dodajući da su te dve zemlje ranije ratovale, ali da su sada prijatelji i partneri. Donald i Melanija Tramp biće večeras gosti Šinza Abea i njegove supruge Aki na svečanoj večeri.

foto: Reuters

Pre sletanja u Jokotu Tramp je izjavio novinarima da očekuje da će se sastati s ruskim predsendikom Vladimirom Putinom tokom svoje turneje. " Mislim da je očekivano da se sastanemo s Putinom" , rekao je Tramp i dodao, " Želimo Putinovu pomoć u pogledu Severne Koreje".

Njegova poseta Japanu dolazi u vreme pojačanih tenzija sa Severnom Korejom oko njeznog nukleranog programa i raketnih testiranja. To će biti najduža turneja po Aziji jednog američkog predsednika u 25 godina.

U Tokiju je mobilisana 21.000 policajaca koji će garantovati bezbednost prestonice tokom Trampove posete.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TRAMP BRUTALNO IZGURAO CRNOGORSKOG PREMIJERA: Američki predsednik zavodio red u Briselu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja