JEDNA OD NAJLEPŠIH DRŽAVA NA SVETU ZOVE U POMOĆ: Ujedinimo se ili ćemo potpuno nestati!
Foto: Profimedia

KLIMATSKE PROMENE ĆE IM DOĆI GLAVE

JEDNA OD NAJLEPŠIH DRŽAVA NA SVETU ZOVE U POMOĆ: Ujedinimo se ili ćemo potpuno nestati!

Planeta -

Ova 2017. godina će biti jedna od tri najtoplije ikad izmerene, rečeno je u Bonu gde je gotovo 200 država počelo razgovore o Svetskom klimatskom sporazumu iz koga Sjedinjene Države žele da se povuku.

U Bonu je otvorena 23. svetska klimatska konferencija (COP23) na kojoj će do 17. novembra više od 25.000 učesnika pokušati da nađe mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015.

Zbog globalnog zagrevanja koje svojim delovanjem uzrokuje čovek ispuštajući u atmosferu visoke nivoe gasova s efektom staklene bašte, temperature u 2017. biće malo niže od rekordnih u 2016. i otprilike na nivou onih iz 2015, rekla je u ponedeljak Svetska meteorološka organizacija (WMO).

foto: AP

"Svedoci smo neočekivanih vremenskih prilika", rekao je Peteri Talas, glavni sekretar WMO-a koji deluje u sklopu UN-a. Podsetio je na krajnosti koje su se dogodile u 2017, uragane na Atlantiku i Karibima, monsunske poplave u Aziji i sušu u Istočnoj Africi.

foto: AP

Temperature su nešto niže u odnosu na prošlogodišnje zbog toga što je oslabio El Ninjo, prirodna pojava koja je u 2016. oslobodila izvanredno topli talas na Pacifiku. Ekstremne temperature i ekstremni vremenski uslovi su upozorenje koje poziva na akciju, istakla je država Fidži.

Ta pacifička država, pod čijim se predsedavanjem održava COP23, jedna je od najugroženijih zbog otopljenja i rasta nivoa mora.

foto: EPA

"Ovo je naš trenutak istine", rekao je premijer Fidžija Frank Bainimarama i dodao:"Zbijmo redove sa svim drugim nacijama i krenimo napred".

"Milioni ljudi u svetu patili su i nastavljaju da pate zbog ekstremnih vremenskih događaja", rekla je Patrisia Espinosa, predsednica UN-ovog odbora o klimi i istakla da "poruka ne može biti jasnija". "Moramo da delujemo sada, odmah", kazala je.

foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp, koji ne veruje u naučne tvrdnje da je čovek odgovoran za visoke koncentracije gasova u atmosferi, najavio je u junu da će se Sjedinjene Države povući iz Pariskog sporazuma o klimi i podsticati korišćenje fosilnih goriva, a ne obnovljivih izvora energije. Niko nije spomenuo Trampovo ime na konferenciji.

Pariskim sporazumom 195 zemalja obavezalo se 2015. da ograniči globalno zagrevanje na manje od dva stepena Celzijusova u poređenju s predindustrijskim razvojem. Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a do sada ga je ratifikovalo više od 130 zemalja.

Mnogi naučnici upozoravaju da zacrtani cilj neće biti ispunjen jer vlade nisu preduzele dovoljno da ga postignu. UN je upozorio da se svet kreće prema scenariju u kome će do 2100. godine temperatura narasti za tri stepena Celzijusovih.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja