KONAČNO BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA GRAĐANE EX-JU NA MATERNJEM JEZIKU: Od sada više neće moći da vas pljačkaju i varaju!
Foto: Foto Kurir Austrija

OSNOVANO Udruženje građana Privileg

KONAČNO BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA GRAĐANE EX-JU NA MATERNJEM JEZIKU: Od sada više neće moći da vas pljačkaju i varaju!

Austrija -

BEČ – Više od pola miliona građana sa teritorije bivše Jugoslavije, koji žive rade ili studiraju u Austriji, mogu da dobiju besplatnu pravnu i savetodavnu pomoć na maternjem jeziku, u Udruženju građana "Privileg".

Ovo udružnje građana okuplja vrhunske stručnjake iz šest advokatskih, tri kancelarije poreskih savetnika i nekoliko kompanija za finansiranje sudskih procesa. Građane će savetovati u domenu finansija, prava, osiguranja, regulacija viza, Igara na sreću i povraćaja izgubljenog novca, stanovanja, privatnih stecaja i dr.

foto: Foto Kurir Austrija

Predsednik Udruženja Zoran Kalabić istakao je da su mnogi naši građani u Austriji pravno nezaštićeni, nevidljivi za sistem i podložni prevarama, pre svega zbog nedovoljnog poznavanja nemačkog jezika i zakona.

„Ideja je da otvaranjem kluba stanemo na put takvoj praksi. Naši sugrađani se ovde suočavaju sa ozbiljnim problemima kod procedura dobijanja ili produžetka vize, a ako ne tad, onda u slučaju spajanja porodice. Dešavalo se da naši ljudi svoja prava moraju da potražuju na sudu, jer osiguravajuće kuće izbegavaju da im isplate štetu bez obzira na to što su osigurani.

foto: Foto Kurir Austrija

Takođe, zbog nepoznavanja Zakona o stambenom pravu koji određuje maksimalnu vrednost nekretnine za izdavanje, mnogi nisu ni svesni da u čak 70 odsto slučajeva preplaćuju stanarinu i to za 30 do 50 odsto“, rekao je Zoran Kalabić.

On je dodao da statistika pokazuje da je 80 odsto nas potpisalo neki štetan ugovor u životu, a da država Austrija npr. godišnje prihoduje 800 miliona evra samo zato što stranci nisu upoznati sa procedurama povraćaja poreza.

foto: Foto Kurir Austrija

Iz Udruženja, u čijem Upravnom odboru se nalaze ugledni doktori nauka, bankari, advokati, profesori, pripadnici policije, notari, ugledni privrednici itd., poručili su da je njihov cilj da naše građane pravno zaštite, zastupaju njihove interese pred nadležnim institucijama Republike Austrije i tako ih brže i lakše integrišu u austrijsko društvo.

„Zato ćemo prvo šansu da damo mladima. Zaposlićemo preko 60 studenata koji na teritoriji Austrije pohađaju studije prava, ekonomije, IT-a, marketinga, medija i komunikacija“, zaključio je predsednik Udruženja gradjana Privileg.

Njihov rad podržali su vodeći državni zvaničnici Austrije i Srbije, diplomatski kor, ugledni građani i brojni saradnici.

Kurir.rs/K.A.

Foto Kurir Auistrija/Klub Privileg

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! I srpski političari u “Rajskim papirima”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track