MARIJA ZAHAROVA: Moskva je veoma zabrinuta zbog genetskih istraživanja Pentagona
Foto: Profimedia

Tajni eksperimenti?

MARIJA ZAHAROVA: Moskva je veoma zabrinuta zbog genetskih istraživanja Pentagona

Planeta -

Moskva je zabrinuta zbog studije o genetskom materijalu koji je prikupio Pentagon od ruskih građana na teritoriji Rusije, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Veoma smo zabrinuti činjenicom da Ministarstvo odbrane SAD sprovodi istragu o genetskom materijalu prikupljenom od građana Rusije na teritoriji Rusije", rekla je Zaharova, istakavši da "zvanično objašnjenje Pentagona zvuči neubedljivo".

Kako prenosi Tass, ona je navela da "nedostatak trensparentnosti u aktivnostima Pentagona u medicinskoj studiji i velika pažnja usmerena na to ukazuje na potrebu da se ojačaju mere koje obezbeđuju genetsku sigurnost Rusije".

Zaharova je naglasila da bi SAD trebalo da pruže jače dokaze.

"Mi verujemo da bi Ministarstvo odbrane SAD trebalo da pruži jake dokaze da ove studije ne krše međunarodno pravo", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, transparentnost je neophodna jer kada je reč o oblasti genetike, reputacija Pentagona je već oštećena.

"Postoje brojni primeri. Bilo bi dovoljno pomenuti isporuku živih bakterija antraksa koju je izvela laboratorija Ministarstva odbrane", istakla je Zaharova.

Predsednik Rusje Vladimir Putin je ranije, na sastanku Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, rekao da stranci prikupljaju genetski materijal od ruskih građana i različitih etničkih grupa koje žive u različitim delovima Rusije.

Takva aktivnost se, prema njegovim rečima, sprovodi "proračunato i profesionalno".

SAD su kanije potvrdile prikupljanje genetskog materijala od ruskih građana, a Pentagon je saopštio da se uzorci pribavljaju radi istraživanja o mišićno-skeletnom sistemu.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track