AMERIČKI SAN IM SE PRETVORIO U NOĆNU MORU: Šveđani koji su radili u inostranstvu doživeli šok kada su dobili prve penzije!
Foto: printscreen thelocal.se

da su samo znali

AMERIČKI SAN IM SE PRETVORIO U NOĆNU MORU: Šveđani koji su radili u inostranstvu doživeli šok kada su dobili prve penzije!

Planeta -

Mnogi Šveđani koji rade u inostranstvu dožive šok kada shvate da će imati manje penzije nego sunarodnici kod kuće

Svaki treći Šveđanin starosti od 18 do 36 godina želi da radi u inostranstvu, a najpoželjnije destinacije su im Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija, pokazalo je istraživanje lokalnog sindikata Unionen.

Ipak, manje od deset posto onih koji sanjaju o odlasku zna kakve posledice će imati zbog rada u inostranstvu, tačnije njihove penzije i socijalne beneficije u zemlji.

Danas je tržište rada globalno i sve više ljudi sanja da živi i radi u inostranstvu. Žele da vide svet i to je dobro, ali mnogi dožive šok kad se vrate kući i otkriju da nemaju ista prava kao ostali na domaćem tržištu rada.

Keke Kulego, koji je nekoliko godina radio u finansijskom sektoru u Njujorku, bio je šokiran kada je shvatio da je to oštetilo njegov penzioni fond.

"Kada sam dobio prvo obaveštenje o penziji i video koliko manje para ću dobijati kad napunim 65, bio sam šokiran. Sad mi je jasno da je trebalo ranije da razmišljam i da se raspitam o tome pre nego što sam otišao. Napravio bih penzioni plan", kaže Kuelgo.

Unionen namerava da otvori kancelariju u Bruklinu kako bi pomogli Šveđanima u Njujorku da shvate na koji način će mladost koju provode u Americi uticati na njihovu starost u Švedskoj.

Kurir.rs/TheLocal.se

Foto printscreen TheLocal.se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track