PUĐDEMON: EU je karikatura
Foto: Fonet AP

RAZOČARAN

PUĐDEMON: EU je karikatura

Planeta -

Smenjeni katalonski lider, Karles Puđdemon, kritikovao je Evropsku uniju zbog njenog odgovora na krizu u Kataloniji, tačnije, zbog podrške Brisela Madridu, nazvavši Uniju "karikaturom onoga što Evropa jeste i što želi da bude".

Lideri mnogih evropskih država, kao i glavne institucije EU stale su na stranu španskog premijera Marijana Rahoja, dok su o krizi govorile kao o "unutrašnjoj stvari Španije".

Puđdemon je to okarakterisao kao izdaju "osnovnih vrednosti koje su dovele do stvaranja Evrope".

"Šta će EU postati u rukama ovih ljudi?", zapitao se Puđdemon, naglasivši da ne želi da rukovodstvo EU pomeša tradicionalne evropske vrednosti sa "njihovim političkim i ekonomskim interesima".

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je ove nedelje države članice EU da se bore protiv separatističkih tendencija u Evropi, misleći pritom na Škotsku, Lombardiju, Veneciju i druge regione širom kontinenta, koji su izrazili velike želje za samoopredeljenjem.

"Nacionalizmi su otrov koji sprečava Evropu da radi zajedno. Ne možemo sedeti skrštenih ruku, dok ne dođe vreme da se uradi ono što mora. Kažem 'ne' svakom obliku separatizma koji slabi Evropu i širi postojeće jazove'", rekao je Junker u četvrtak.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track