RAHOJ: Izbori u Kataloniji okončaće separatistički haos
Foto: Reuters

GLASANJE 19. DECEMBRA

RAHOJ: Izbori u Kataloniji okončaće separatistički haos

Planeta -

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će regionalni izbori koji će se održati u Kataloniji u decembru, pomoći da se okonča "separatistički haos" u tom severoistočnom regionu Španije

On je to rekao prilikom svoje prve posete tom regionu, od uvođenja neposredne vladavine u region pre dve nedelje, prenosi BBC.

Braneći tu svoju odluku, Rahoj je kazao da je "iscrpeo sve puteve" nakon što je katalonska vlada jednostrano proglasila nezavisnost prošlog meseca.

Rahoj je pozvao građane Katalonije da izbace separatiste iz regionalnog parlamenta na vanrednim izborima koji će se održati 19. decembra.

foto: AP

On je članovima svoje Narodne partije u Barseloni kazao da priželjkuje i masovnu izlaznost kako bi počeo "novi period normalnosti".

"Što hitnije treba vratiti osećaj normalnosti u Kataloniju i to učiniti što je pre moguće, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske tenzije", rekao je Rahoj.

Nakon što je Madrid uveo neposrednu vlast u Kataloniji, svrgnuti katalonski lider Karles Puđdemon se nalazi u "samonametnutom egzilu", dok su njegovi saradnici uhapšeni.

Advokat, čija firma zastupa dva uhapšena bivša ministra rekao je da je njihova situacija pogoršana od kada je Puđdemon rešio da pobegne.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track