Najnovije vesti

POLJSKA PREMIJERKA POBESNELA: Skandalozne akcije Evropskog parlamenta protiv Poljske
Foto: Printscreen Youtube

Nova evropska kriza

POLJSKA PREMIJERKA POBESNELA: Skandalozne akcije Evropskog parlamenta protiv Poljske

Planeta

EP pokrenuo je akciju protiv Poljske zbog zabrinutosti da je vlada te zemlje ugrozila nezavisnost sudstva i da rizikuje da prekrši osnovne evropske vrednosti.

To je izazvalo oštre kritike poljske vlade. Rezolucijom za koju je glasalo 438 poslanika, dok je 152 bilo protiv, a 71 uzdržan, evropski poslanici pokrenuli su prvu fazu takozvane procedure vladavine prava protiv poljske vlade.

Procedura bi mogla da dovede do suspenzije glasačkih prava Poljske u EU, navodi AP. Komitet za građanske slobode EP sada mora da sastavi zakonski predlog kako bi zvanično zatražio da mehanizam, poznat kao član 7, bude aktivan zbog "jasnog rizika od ozbiljnog kršenja vredosti EU". Poljska premijerka Beata Šidlo nazvala je "skandaloznim" današnje događaje u EP, gde se održala žestoka rasprava pre glasanja o rezoluciji. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje ocenilo je da je rezolucija "politički instrument pritiska na Poljsku" i tvrdi da je reč o "jednostranom" dokumentu koji se zasniva na političkim razmatranjima, a ne pravnoj analizi.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...