(VIDEO) ŠTA SE STVARNO DEŠAVA U ZIMBABVEU! Da li je nesmenjivi Mugabe (93) ipak svrgnut, moćni "Krokodil" preuzima vlast?
Foto: Reuter 21.02.2017.

PUČ OD KOGA SE TRESE AFRIKA

(VIDEO) ŠTA SE STVARNO DEŠAVA U ZIMBABVEU! Da li je nesmenjivi Mugabe (93) ipak svrgnut, moćni "Krokodil" preuzima vlast?

Planeta -

Zimbabve je jutrios doživeo veliki političlki potres koji je imao za rezultat smenu višedecenijskog predsednika te zemlje Roberta Mugabea. Iako je čin sprovela vojska, njeni predstavnici su negirali da se radi o puču već da su cilj kriminalci oko predsednika.

Obzirom da je Mugabe i njegova žena Grejs nalaze u kućnom pritvoru, sva je prilika da puč u pitanju, a jedina nedoumioca je ko će sada preuzeti vlast.

Da li je bilo puča?

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru tvrdnju da je ranije smenjeni potpredsednik Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika države, umesto 93-godišnjeg Mugabea.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve, čija politička aktivnost je najbolje ilustrovana nadimkom "Krokodil".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Ko je Robert Mugabe?

On je predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog načina vladavine mnogi su ga optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine — bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Da li je uzrok puča Mugabeova žena i njena ambicija?

Grejs Mugabe ili "Guči Grejs“, druga supruga 93-godišnjeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, po svoj prilici je glavni razlog puča koji je u toku u toj zemlji. Uprkos tome što se verovalo da će ona preuzeti predsedničku palicu od svog supruga kada on umre ili se povuče sa vlasti to je, po svemu sudeći, sve manje izvesno.

Grejs je bila sekretarica predsednika Mugabea (nešto kao Davorjanka Josipu Brozu Titu) u vreme kada je njegova prva supruga Sali bila teško bolesna. Kažu da nije odolela Mugabeovom šarmu, uprkos tome što je stariji od nje 41 godinu. Postala je njegova ljubavnica i rodila mu dvoje dece, Bonu i Roberta Pitera Juniora dok je predsednik još bio u braku.

Mediji navode da je upravo Grejs stajala iza smene Mnangagve. Grejs je od Mugabea tražila smenu Mnangagve koga je, prema tvrdnjama medija, videla kao najvećeg protivnika u borbi za predsedničku fotelju. Prethodno je 2014.godine bila iza smene Džojs Muđuru, potpredsednice i potencijalne naslednice Mugabea.

Koja je uloga suseda Zimbabvea u ovoj krizi?

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma izrazio je jutros nadu da u Zimbabveu neće biti neustavne smene vlade nakon što je vojska preuzela vlastu Harareu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Zuma takođe pozvao vladu i vojsku Zimbabvea da razreše različitosti na miroljubiv način. Zuma je u ime Južnoafričke zajednice za razvoj kazao da je spreman da pomogne u rešavanju krize u Zimbabveu.

Zanimljivo je da je Mnangagva odmah nakon neočekivanog otpuštanja otišao u Južnu Afriku, gde se pretpostavlja da je vodio ozbiljne razgovore sa tamošnjim predsednikom Džejkobom Zumom.

Sve što se potom desilo ukazuje da dešavanja u Zimbabveu imaju makar prećutnu podršku jedne od najbogatijih i najvećih afričkih sila.

Kurir.rs/Agencije

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track