(VIDEO) AMERIKANCI PRIZNALI: Rusija je vojno nadmoćnija u tri oblasti!
Foto: Printscreen Youtube

slabe tačke sad

(VIDEO) AMERIKANCI PRIZNALI: Rusija je vojno nadmoćnija u tri oblasti!

Planeta -

Postoje najmanje tri ključne sfere u kojima je Rusija vojno nadmoćnija nad SAD, smatra starija naučna saradnica Centra za strateška i međunarodna istraživanja (The Center for Strategic and International Studies, CSIS) Liza Sojer Semp.

"Prva sfera je mogućnost ograničavanja i sprečavanja pristupa određenoj teritoriji (koncept anti-access and area denial, A2/AD), druga sfera su kombinovana vojna dejstva u kojima istovremeno učestvuju različiti rodovi vojske, a treća je sajber i radio-elektronsko ratovanje", navodi Liza Sojer Semp, a prenosi Raša bihajnd.

U svom tekstu autori se najviše bave upravo prvom sferom u kontekstu mogućeg sukoba Rusije i SAD u Evropi. A2/AD je koncept držanja protivnika na odstojanju pomoću sistema naoružanja, stvarajući uslove u kojima bi pokušaj invazije u neku zonu neminovno doveo do značajnih gubitaka.

U savremenim uslovima radi se pre svega o sistemima PVO, krstarećim raketama i drugim sredstvima za uništavanje na daljinu.

Filip Bridlav, bivši komandant američke vojske u Evropi, još letos je izjavio da se američka vojska suviše oslanja na svoje vazduhoplovne snage, koje verovatno neće biti dovoljne za rešavanje problema A2/AD.

Zato je on pozvao na jačanje kopnene formacije snaga u Evropi. Zanimljivo je da je i samo postojanje ruskih zona A2/AD američki general ocenio kao „uvredljivo”.

Evelin Farkaš, koja je donedavno bila pomoćnik američkog ministra odbrane za pitanja Rusije, Ukrajine i Evroazije, smatra da, iako ruski odbrambeni budžet značajno zaostaje za američkim, postojeća sredstva Rusija koristi veoma efikasno.

„Oni proširuju svoje mogućnosti u određenim ključnim oblastima, kao što su krstareće rakete, sistemi PVO i tako dalje. To za nas predstavlja problem”, istakla je ona.

Kurir.rs/Raša bihajnd (Igor Grekov)

Foto printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track