RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Evo koje će medijske kuće biti proglašene stranim agentima!
Foto: Profimedia

novi zakon

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Evo koje će medijske kuće biti proglašene stranim agentima!

Planeta -

Ruski zvaničnici objavili su kojih devet medijskih organizacija čiji je sponzor američka vlada, će biti proglašene "stranim agentima" po novom zakonu kao odgovor na, kako kažu ruski zvaničnici, neprihvatljiv američki pritisak na ruske medije.

Državna duma je usvojila amandman na zakon po kojem strani mediji koji dobijaju novac iz inostranstva mogu biti proglašeni "stranim agentima".

Rusko ministarstvo pravde objavilo je spisak devet medijskih kuća koje bi mogle biti pogođene ovim promenama. Iz ovog ministarstva je potvrđeno da su pisali Glasu Amerike (VoA) i Radiju Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL), uz još sedam drugih ruskih ili medijskih kuća na lokalnom jeziku kojima upravlja RFE/RL.

Jedna od ovih sedam organizacija objavljuje vesti na Krimu, jedna u Sibiru, a jedna u većinski muslimanskoj regiji Severni Kavkaz. Jedna pokriva seoski deo Rusije, jedna je internet televizijski kanal, jedna pokriva većinski muslimanski Tatarstan, a jedna je novinski portal koji proverava izjave ruskih zvaničnika.

"Rsko ministarstvo pravde poslalo je pisma o mogućem proglašenju stranim agentima Glasu Amerike, Kavkaz Rialiti, Krim Rialiti, Sibir Rrialiti i regionalnom projektu Idel Rialiti, TV kanalu Curent Tajm, Radiju Slobodna Evropa/Radio Liberti (RFE/RL), tatarsko-baškirskom servisu Radija Liberti i projektu Faktograf" - navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na njihovoj veb stranici.

Ovaj zakon biće potvrđen u gornjem domu parlamenta, najverovatnije iduće nedelje, a onda ide na potpis predsedniku Vladimiru Putinu, kako bi stupio na snagu.

Kurir.rs/avaz.ba

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track