ODGOVOR DRŽAVNE DUME: Strani mediji u Rusiji mogu da postanu strani agenti
Foto: Profimedia

USVOJEN AMANDMAN

ODGOVOR DRŽAVNE DUME: Strani mediji u Rusiji mogu da postanu strani agenti

Planeta -

Državna duma je usvojila amandman na zakon po kojem strani mediji koji dobijaju novac iz inostranstva mogu biti proglašeni "stranim agentima".

Amandmani su usvojeni na zakon o vansudskom blokiranju sajtova organizacija koje su zabranjene u Rusiji. Autor amandmana je predsednik Dume Vjačeslav Volodin, lideri četiri partije i predsednici niza komiteta donjeg doma ruskog parlamenta.

Kako navode poslanici, zakon je odgovor na pritiske na ruske medije u SAD, između ostalog proglašenje RT Amerika stranim agentom.

Nakon dobijanja ovog statusa mediji će imati ograničenja i obaveze koje imaju niz neprofitnih organizacija - stranih agenata koji mogu odgovarati za kršenje zakona.

Potpredsednik parlamenta Petar Tolstoj naveo je da je usvajanje amandmana nametnuta odluka koja neće uticati na slobodu govora.

"Radi se o mogućnosti za izvršnu vlast da donosi recipročne odluke prema onim zemljama u kojima se ograničava rad i sloboda govora ruskih novinara", dodao je on.

RT je u skladu sa zahtevom Ministarstva pravde SAD morao da se registruje kao strani agent.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potez američkih vlasti direktno uperen protiv ruskih medija i da predstavlja napad na slobodu govora.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track