Najnovije vesti

ODGOVOR DRŽAVNE DUME: Strani mediji u Rusiji mogu da postanu strani agenti
Foto: Profimedia

USVOJEN AMANDMAN

ODGOVOR DRŽAVNE DUME: Strani mediji u Rusiji mogu da postanu strani agenti

Planeta

Državna duma je usvojila amandman na zakon po kojem strani mediji koji dobijaju novac iz inostranstva mogu biti proglašeni "stranim agentima".

Amandmani su usvojeni na zakon o vansudskom blokiranju sajtova organizacija koje su zabranjene u Rusiji. Autor amandmana je predsednik Dume Vjačeslav Volodin, lideri četiri partije i predsednici niza komiteta donjeg doma ruskog parlamenta.

Kako navode poslanici, zakon je odgovor na pritiske na ruske medije u SAD, između ostalog proglašenje RT Amerika stranim agentom.

Nakon dobijanja ovog statusa mediji će imati ograničenja i obaveze koje imaju niz neprofitnih organizacija - stranih agenata koji mogu odgovarati za kršenje zakona.

Potpredsednik parlamenta Petar Tolstoj naveo je da je usvajanje amandmana nametnuta odluka koja neće uticati na slobodu govora.

"Radi se o mogućnosti za izvršnu vlast da donosi recipročne odluke prema onim zemljama u kojima se ograničava rad i sloboda govora ruskih novinara", dodao je on.

RT je u skladu sa zahtevom Ministarstva pravde SAD morao da se registruje kao strani agent.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potez američkih vlasti direktno uperen protiv ruskih medija i da predstavlja napad na slobodu govora.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...