ISPOVEST NAJOSRAMOĆENIJE ŽENA 20. VEKA: Bila sam žrtva krvavog sporta - javno su me ponižavali i kinjili kako su hteli!
Foto: EPA/GORM KALLESSTAD, Printscreen

MONIKA LEVINSKI ISKRENO

ISPOVEST NAJOSRAMOĆENIJE ŽENA 20. VEKA: Bila sam žrtva krvavog sporta - javno su me ponižavali i kinjili kako su hteli!

Planeta -

Pošto seks-skandali u koje su umešani brojni biznismeni, političari i zvezde Holivuda ne silaze sa naslovnih strana vodećih medija, Monika Levinski je odlučila da rasvetli pozadinu skandala sa bivšim američkim predsednikom čiji je bila akter pre dvadeset godina.

Monika Levinski priznala je Ivning standardu da je, otkad se njena afera sa Bilom Klintonom pojavila u javnosti, postala žrtva maltretiranja, brojnih neslanih šala i verbalnog uznemiravanja.

Aktivistkinja i TV lice u to vreme nije znala kako da se zaštiti i osećala se potpuno bespomoćno. Sada kaže da ju je skandal u vezi sa njenom aferom sa Klintonom transformisao od privatnog lica u "globalno poznatu i javno poniženu osobu".

foto: EPA

Ona veruje da je ponašanje ljudi prema njoj, a naročito njihova nastojanja da je ponize što je više moguće, povezano sa "kulturom niz čiji ponor već dugo padamo - onom koja je rasprostranila sramotu i ponižavanje, a upravo je ona

u srži siledžijskog ponašanja".

foto: EPA/Gerry Penny

Monika u martu 1999. u suzama beži od publike koja ju je ismejala

Posle svega što je proživela, Monika Levinski je spremna da pomogne ženama u sličnoj situaciji koje su žrtve verbalnog zlostavljanja i neslanih šala, odnosno "kulture zlostavljanja", kako kaže. Od 2014. godine ona je aktivistkinja u "Dajana avord", kampanji protiv zlostavljanja čiji je cilj pomoć tinejdžerkama i drugim ženama da se zaštite.

foto: AP

Danas pomaže tinejdžerkama i ženama da se zaštite od zlostavljanja

Monika Levinski bila je 22-godišnja pripravnica Bele kuće kad je upoznala tada 49-godišnjeg Klintona. Kad je Klinton čuvenom rečenicom "nisam u seksualnoj vezi s tom ženom" oprao ruke od nje, Monika je postala je centar skandala i izgubila posao, a niko nije hteo da je zaposli.

"Monika Levinski me na kraju intervjua zagrlila i zahvalila mi se što se prema njoj ponašam kao čovek", napisala je novinarka Rozamund Ervin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Evening Standard

Foto: EPA/GORM KALLESSTAD, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track