Najnovije vesti

(VIDEO) KRALJICA ELIZABETA I PRINC FILIP SLAVE 70 GODINA BRAKA: Bez ovog čoveka bi imala težak i usamljen život
Foto: EPA

DUGOVEČNA LJUBAV

(VIDEO) KRALJICA ELIZABETA I PRINC FILIP SLAVE 70 GODINA BRAKA: Bez ovog čoveka bi imala težak i usamljen život

Planeta

Britanska kraljica Elizabeta, koja vlada već 65 godina, u ponedeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka s princom Filipom.

Britanska prestolonaslednica, princeza Elizabeta, udala se za mornarickog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

70 godina nakon tog raskošnog vencanja, kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji. Kako je najavljeno, javnih obeležavanja neće biti.

Princ Filip ima kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj.

Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica proterana iz Grčke dok je bio dete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj istoriji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

foto: EPA

"Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Filip uvek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna", kazao je istoričar Hjugo Vikers.

"On je jedina osoba koja kraljici može direktno da kaže šta misli, i to rečnikom koji sam izabere", rekao je.

Budući bračni par prvi se put sreo na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još devojčica.

foto: Reuters

Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže, a veridbu su objavlili u julu 1947.

Četiri meseca kasnije održano je venčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obeleženom nestašicama.

I dok je venčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midlton 2011. ugodine u televizijskom prenosu pratilo dve milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost je pratilo samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je deo venčanja snimljen na crno-belom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Filip uspeli su da izbegnu neprilike kakve su troje od njihovo četvoro dece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Čarlsa i princeze Dajane.

foto: EPA

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta u retkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Filip, kojem je poslednjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stena od trenutka stupanja na tron", kazala je biograf kraljevske porodice Klaudija Džosep.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...