(VIDEO) JEDAN POTEZ ĆE GURNUTI SEVERNU KOREJU U RAT: Nisu ga učinile SAD, ali će Pjongjang dovesti do očajanja
Foto: AP

nož u leđa

(VIDEO) JEDAN POTEZ ĆE GURNUTI SEVERNU KOREJU U RAT: Nisu ga učinile SAD, ali će Pjongjang dovesti do očajanja

Planeta -

Tenzije na korejskom poluostrvu su porasle posle iznenadnog poteza Kine koji se neće svideti Kim Džong-unu.

Peking je jedini značajan saveznik Severne Koreje, ali je postao sve frustriraniji nakon serije neutvrđenih testova raketa. Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang rekao je da je most prijateljstva između Kine i Severne Koreje zatvoren zbog "održavanja" i da će biti ponovo otvoren nakon što se izvrše neophodni popravci. Međutim, datum i drugi detalji nisu dati. Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Er Čajna trajno prekinula letove iz Pekinga za Pjongjang.

Kina je ranije zaustavila sve izlete u Pjongjang iz pograničnog grada Dandong. Kineska zabrana prekinula je još jedan dragocen izvor prihoda nakon što su UN u septembru uvele drastičnih sankcija. Prošlog meseca Kim je naredio svim građanima koji rade u Kini da se vrate kući u strahu od nuklearnog rata. On je potpisao nalog kojim se zahteva da se skoro 30.000 Severnokoreanaca vrati kući.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je proglasio zemlju državnim sponzorom terora. Glavnokomandujući vojske SAD je rekao da se "trebalo desiti pre mnogo godina", a istom prilikom Pjongjang nazvao "ubistvenim režimom". On je dodao da Severna Koreja "mora okončati svoj nezakoniti razvoj nuklearnih i balističkih raketa", kao i podršku međunarodnom terorizmu.

Kurir.rs/Dejli Star

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track