(VIDEO) JEZERO KOJE MISTERIOZNO UBIJA: Samo dva udaha su potrebna za smrt!
Foto: Youtube/Printscreen

STRADAJU I LJUDI I PRIRODA

(VIDEO) JEZERO KOJE MISTERIOZNO UBIJA: Samo dva udaha su potrebna za smrt!

Planeta -

Jezero Horsšu (Potkovica), koje je svoje ime dobilo zbog oblika koje nalikuje na potkovicu, nalazi se na području Mamot Lejksa u opštini Mono u Kaliforniji.

Od maja do novembra 1989. godine, tu oblast je pogodio niz malih i ponavljajućih potresa, a podaci prikupljeni instrumentima su ukazivali na to da se mala masa magme diže kroz procep ispod planine.

Tokom idućih godina, radnici šumarske službe bespomoćno su posmatrali tamo stabla neobjašnjivo odumiru, a nakon što su kao uzroke eliminisali sušenje i najezde insekata, potražili su eventualne geološke uzroke.

Naučnici su otkrili da je korenje stabla ubijeno vrlo visokim koncentracijama ugljen-dioksida u tlu. Otkrili su kako je visoko koncentrovani ugljen-dioksid u kombinaciji sa vodonik-sulfidom ubio ne samo 170 hektara tamošnjih stabala, već da je i opasan za ljude.

foto: Youtube/Printscreen

Nedavna merenja pokazuju da je ukupna stopa emisije CO2 na planini Mamot oko 300 tona na dan.

1998. godine prijavljen je nestanak 58-godišnjeg muškarca iz grada Torensa, koji se bavio kros kantri skijanjem i planinarenjem. Nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav.

Nakon što je isključena potencijalna nasilna ili prirodna smrt, nije preostalo ništa drugi nego ispitati je li količina ugljen-dioksida postala opasna i za ljude.

Smrt u dva daha

"Verujem da je smrt muškarca koji je pronađen kraj jezera Potkovica definitivan rezultat udisanja gasa", izjavio je mrtvozornik iz okruga Mono.

To nije jedini smrtni slučaj.

"2006. godine na istom je mestu umrlo čak troje ljudi. Para koje potiče od vulkana uključuje potencijalno smrtonosne gasove koje im daju karakterističan miris trulih jaja. I ugljen-dioksid i vodonik-sulfid su gušći od vazduha, oni imaju tendenciju da potonu i skupljaju se u udubljenjima gde je vulkanska toplota otopila sneg. Iako izdišemo ugljen-dioksid i unosimo manju količinu (oko 0,03 odsto) pri svakom udahu svežeg vazduha, nivo CO2 od samo 10 do 20 odsto u našim plućima može biti smrtonosan.

Vodonik-sulfid je fatalan u još manjim količinama. U visokim koncentracijama, CO2 odstranjuje kiseonik iz pluća. Kod koncentracije od 70 do 80 odsto, to se dogodi u samo dva daha", objašnjava Dejv Hil za LA tajms.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimak koji vraća veru u ljude! Mladunče losa upalo u jezero, a požrtvovani ribari čuli vapaje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track