Papa Franja: Posedovanje nuklearki nije racionalno
Foto: Printscreen Youtube

Poglavar katoličke crkve o atomskom arsenalu

Papa Franja: Posedovanje nuklearki nije racionalno

Planeta -

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve kaže da posedovanje nuklearnog oružja samo po sebi treba osuditi, s obzirom na rizike koje ono podrazumeva

DAKA - Papa Franja poručio je da politika nuklearnog zastrašivanja iz perioda Hladnog rata više nije održiva i da je posedovanje nuklearnog oružja, samo po sebi, sada iracionalno.

- Nalazimo se na granici dozvoljenog posedovanja i korišćenja nuklearnog oružja. Zašto? Zato što danas takvi usavršeni nuklearni arsenali rizikuju da unište čovečanstvo ili, u najmanju ruku, veliki deo čovečanstva - upozorio je papa, tokom leta kroz Aziju u povratku u Vatikan iz Bangladeša, koji je posetio nakon Mjanmara.

On je naveo i da želi da postavi pitanje da li je danas legitimno održavati nuklearno oružje takvo kakvo je, istakavši da je, s druge strane, da bi se spaslo čovečanstvo, neophodno vratiti se u fazu kad nije ni bilo nuklearnog naoružanja.

U trenutku kad retorika između SAD i Severne Koreje postaje sve zaoštrenija, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve kaže da posedovanje nuklearnog oružja samo po sebi treba osuditi, s obzirom na rizike koje ono podrazumeva, te da je jedini održiv put napred - potpuno razoružanje.

Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track