TURSKA UPOZORAVA: Status Jerusalima je crvena linija za muslimane
Foto: EPA

ODLUKA SA VELIKIM POSLEDICAMA

TURSKA UPOZORAVA: Status Jerusalima je crvena linija za muslimane

Planeta -

EU je upozorila na teške posledice eventualnog Trampovog priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premeštanja američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

"To bi moglo da ima teške posledice na javno mnjenje u više delova sveta", upozorile su službe visoke predstavnice EU za spoljne poslove Federike Mogerini. "Treba ostati fokusiran na napore oko ponovnog pokretanja mirovnog procesa i izbegavanja svakog delovanja koje bi osujetilo te napore", navodi se. "Od početka godine EU smatra da treba razmisliti o posledicama koje bi mogla imati jednostrana odluka ili delovanje vezano za status Jerusalima", dodaje se.

Glavni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit ocenio je kao opasnom moguću odluku o premeštanju američke ambasade u Jerusalim, čime bi se priznao kao glavni grad Izraela.

Abul Geit kazao je pred članovima panarapske institucije da je sastanak sazvan u utorak zbog "opasnosti tog pitanja, ako do toga dođe, i mogućih negativnih posledica ne samo za stanje u Palestini nego i u arapskoj i islamskoj regiji".

Visoki savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Šat, upozorio je Donalda Trampa da bi američko priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela značilo završetak napora američke administracije oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

"Nećemo više prihvatati posredovanje Amerike, posredovanje Trampa. Biće to kraj uloge koju su Amerikanci odigrali u tom procesu", rekao je Šat. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da je status Jerusalima "crvena linija" za muslimane, spominjući mogući prekid diplomatskih veza ako Vašington prizna Sveti Grad za glavni grad. "Vodićemo ovu bitku odlučno do kraja. To bi moglo da ide do prekida naših diplomatskih odnosa s Izraelom", dodao je on u govoru pred parlamentarnom grupom islamsko-konzervativne vladajuće stranke AKP.

BELA KUĆA: Tramp će se sutra izjasniti o Jerusalimu

Američki predsednik Donald Tramp će sutra dati izjavu o statusu Jerusalima, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

"Znam da ima mnogo pitanja o Trampovom planu o Jerusalimu. On će sutra dati izjavu", rekla je portparolka Bele kuće.

Kurir.rs/Index.hr/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track