(VIDEO) BILA JE NAJOKRUTNIJI NARKO-BOS SVIH VREMENA: Htela da kidnapuje i predsednika SAD, a stradala je na isti način kao i njeni najveći neprijatelji
Foto: Youtube/Printscreen

CAROVALA PRE ESKOBARA

(VIDEO) BILA JE NAJOKRUTNIJI NARKO-BOS SVIH VREMENA: Htela da kidnapuje i predsednika SAD, a stradala je na isti način kao i njeni najveći neprijatelji

Planeta -

Kolumbijka Grizelda Blanko je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka držala proizvodnju kokaina u svojim rukama.

Zvali su je La Madrina (Kuma), a njenoj okrutnosti i vladavini jedini rival mogao je da bude Pablo Eskobar koji je pratio njene stope. Dok je Eskobar još uvek krao automobile u Medelinu, Grizelda je izgradila kokainsku imperiju u Njujorku.

foto: Profimedia

Sa nadimkom "kuma kokaina" njena užasna okrutnost bila je gotovo bez premca, ako joj je neko dugovao novac, bio je ubijen, ako vam ona duguje novac, ubiće vas, ako ste je uvredili na bilo koji način, ubiće vas. Ukupan broj ubistava koji stoje iza Grizelde još uvek je nepoznat, ali procenjuje se da je bilo negde između 40 i 200 ljudi.

Rođena je 1943. u mestu Kartagena u Kolumbiji, a još kao dete je zlostavljana, pa se rano okrenula kriminalu. Bavila se džeparenjem, prostitucijom, a dok je još bila dete organizovala je otmice bogatijih dečaka kako bi tražila otkup. Kada bi porodice odbile da plate, dečake bi ubijala.

foto: Youtube/Printscreen

Još kao tinejdžerka se udala za jednog kriminalca sa kojim je imala troje dece. Od njega se razvela, a kasnije je naručila i njegovo ubistvo. Sličnu sudbinu doživela su i njena druga dva muža, pa je dobila nadimak Crna udovica.

U ranim 70-im godinama, Grizelda je upoznala svog drugog muža, dilera kokaina i trgovca ljudima, Alberta Brava. Zajedno su postali glavni igrači u kolumbijskoj trgovini kokainom, a uštedela je i dovoljno novca da se presele u Kvins, Njujork. Biznis sa kokainom je procvetao pre svega zbog njihovih kontakata sa dobavljačima u Kolumbiji, koja je bila tada prestonica droge. Svi su divili njenim kreativnim načinima kako da prokrijumčari kokain u SAD. U Kolumbiji, Grizelda je otvorila prodavnicu donjeg veša koji je imao posebne pregrade u kojima se krijumčario kokain. Mnogi krijumčari koji su ulazili u SAD, nosili su upravo taj donji veš.

foto: Youtube/Printscreen

Do sredine 70-ih godina, Grizelda i njen suprug Alberto zarađivali su milione dolara, ali njihov novoosmišljeni uspeh nije prošao neprimećeno - federalni agenti počeli su pažljivo da ih prate. Grizelda je potom osudila federalna porota, međutim, njen muž je uspeo da pobegne nazad u Kolumbiju pre nego što su uspeli da ga uhvate. Nekako, i Grizelda je uspela da se uvuče u Kolumbiju pre njenog suđenja. Besna, ubila je Alberta na parkingu jednog noćnog kluba, a potom je ubila i njegove pristalice. Pobegla je sa jednom prostrelnom ranom i potpuno se oporavila. Ona je sebe osigurala kao glavnog narko bosa koga se svi plaše.

Grizelda se neće držati dalje od SAD dugo, u kasnim 70-im godinama se vratila, ali ovoga puta u Majami. Ona je postala "kuma kokaina". Tokom svog vremena u Majamiju, orkestrirala je jednu od najkrvavijih era u istoriji Majamija.

foto: Youtube/Printscreen

Pod njenom brutalnom vladavinom, Majami je postao prestonica ubistava u SAD. Ona je čak osmislila i omiljeni metod ubistava za mnoge narko-bosove - ubica na motoru, kada dvojica naoružanih ljudi na motoru ubijaju metu i odvoze se dalje.

Izrešetani leševi množili su se u mrtvačnici Majamija, a u jednom trenutku medicinski stručnjak morao je da iznajmi hladnjaču od lokalnog "Burger Kinga" kako bi imao gde da stavi leševe koji su stalno stizali.

Kažu da je zarađivala oko 80 miliona dolara mesečno dok je bila na vrhu.

Brutalne taktike donele su joj mnogo neprijatelja i 1984. godine većinu vremena je provodila zaključana u vili u Majamiju. Dok je bila u Majamiju, bilo je 6 pokušaja njenog ubistva, ali je ona preživela svaki od njih.

Pobegla je u Južnu Kaliforniju, gde je konačno uhapšena na osnovu optužbi za drogu još iz vremena dok je bila u Njujorku. Ona je bila 13 godina u zatvoru u Kaliforniji.

U međuvremenu, narednik Al Singlton i njegov tim iz Majamija utrkivali su se ko će da izgradi slučaj ubistva protiv Grizelde. Mislili su da su pronašli sve dokaze koji su im potrebni, ali im je bio potreban Horhe "Rivi" Ajala, Grizeldin omiljeni ubica, međutim slučaj se brzo raspao zbog neprijatnog seksualnog skandala. Umesto suočavanja sa smrtnom kaznom, Grizelda je imala smanjenje zatvorske kazne u Floridi, a zatim je izručena u Kolumbiju.

"Kuma kokaina" nije mogla da sedi mirno i čeka kako njenu budućnost određuje američka vlada. Dok je bila u zatvoru, Grizelda je razradila plan da se kidnapuje Džon Kenedi Mlađi i da ga drže kao taoca u zamenu za njeno puštanje na slobodu.

Njen plan je "iscurio" i došao do FBI, a njen tadašnji dečko i Grizelda morali su da odsluže svoju zatvorsku kaznu od 20 godina.

Kada se Grizelda konačno vratila u Kolumbiju 2004. godine, odrekla se svog kriminalnog života, ali je dalje imala toliko novca i imovine od njenih davnih dana kao "kuma kokaina". Kupila je kuću u dobrom komšiluku i živela je relativno miran život, sve do septembra 2012. godine, kada je u 69. godini, ubijena u atentatu motorom, metodom koju je upravo ona izmislila, ispred mesare.

To je bila poetska pravda, najblaže rečeno. Uprkos godinama daleko od kriminala, Grizelda je uvek imala mnogo neprijatelja. Sahranjena na istom groblju gde i Pablo Eskobar.

Kurir.rs/Vintage news

Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track