SVE OČI UPRTE U TRAMPA: Evo zašto je Jerusalim toliko važan
Foto: EPA, AP

ČEKA SE REČ BELE KUĆE

SVE OČI UPRTE U TRAMPA: Evo zašto je Jerusalim toliko važan

Planeta -

Pitanje statusa Jerusalima, koje je danas u žiži svetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izreala i Palestinaca, a ovaj sveti grad, u kom se nalaze najveće svetinje judaizma,hrišćanstva i islama, ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, analizira Bi-Bi-Si uoči najavljenog saopštenja američkog predsednika Donalda Trampa da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

foto: AP

Izraelski suverenitet nad Jerusalimom nikada nije priznat na međunarodnom planu i sve zemlje imaju ambasade u Tel Avivu. Mnogo puta se već desilo da i najmanja promena vezana za Jerusalim i njegovu teritoriju dovodi do sukoba i nasilja, te da je zato sve što se tamo dešava - veoma važno.

Jerusalim je bio nepodeljena prestonica drevnog Izraela (Judeja) do prvih decenija drugog veka nove ere, kad je, posle ustanka Bar Kohbe, 135 godine pripojen Siriji i preimenovan, a jevrejski narod raseljen.

foto: EPA/Abir Sultan

Kada je formirana današnja država Izrael (1948), glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerusalima, gde se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

foto: EPA/Atef Safadi

S druge strane, Palestinci žele da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD. Pregovori su u zastoju baš zato što se međunarodna zajednica drži stava da se svaka odluka o Jerusalimu može doneti samo kroz pregovore dve strane i da mora da bude obostrano prihvaćena.

To će sada promeniti jedan predsednik. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmesti upravo u Jerusalim i odluku o tome saopštava danas. A najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svetskim zvaničnicima, pri čemu je najoštriji juče bio predsednik Turske, koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao.

foto: AP

U svakom slučaju, iz Bele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Jerusalimu koja će, kako neimenovani američki zvaničnici kažu, biti da će priznati Jerusalim za prestonicu Izraela, što je dokaz više da nova američka administracija ozbiljno razmatra opcije o kakvima ranije nije bilo ni govora.

Portparol turske vlade: Odluka SAD o Jerusalimu zapaliće svet

Portparol turske vlade upozorio je danas da će najavljena odluka SAD o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela gurnuti taj region i svet u "oganj kome neće biti kraja".

"Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj", napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag.

Bozdag je pozvao sve da postupaju logično, da poštuju sporazume koje su potpisali i da se ponašaju razumno, izbegavajući da svetski mir dovedu u opasnost iz domaćih političkih ili drugih razloga.

Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD Donald Tramp danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.

Kurir.rs/BBC/Tanjug

Foto: EPA/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) STOLTENBERG EKSKLUZIVNO POTVRDIO ZA KURIR: KFOR ostaje na Kosovu i neće smanjivati broj vojnika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track